reklama

Podle zdrojů ruského listu Kommersant byla zřejmě akce dílem extremistů, nikoli ovšem nutně z Islámského státu. Za výbuch prý možná nesou odpovědnost "nacionalisté z blízkého zahraničí," napsal Kommersant v narážce na ukrajinské nacionalisty.

"Ukrajinská stopa" se dnes objevila i v úvahách některých ruských bezpečnostních expertů, o nichž informovala média. Bývalý generál kontrarozvědky FSB Alexandr Michajlov podle rozhlasové stanice Echo Moskvy "nevyloučil, že na výbuchu v metru se mohli podílet občané Ukrajiny". Za další možné pachatele označil radikální islamisty a "představitele ruské nesystémové opozice".

Ruský senátor Vladimir Džabarov, rovněž bývalý důstojník FSB, považuje za podivné, že k útoku v metru se dosud nikdo nepřihlásil. I on považuje za možné pachatele radikály z Islámského státu nebo "extrémní nacionalisty z Ukrajiny".

Politolog Dmitrij Suslov v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti řekl, že útok souvisí s ruským vojenským angažmá na syrském bojišti. "Je to nepochybně reakce na ruskou účast v syrské kampani a na účast Moskvy v protiteroristických akcích v Sýrii i za jejími hranicemi," řekl politolog.

Nálož trhaviny ve vagónu metra dnes v Petrohradu zabila nejméně deset lidí a pět desítek dalších zranila. Podle ruských médií výbuch rozmetal část soupravy mezi dvěma stanicemi v centru. Prezident Vladimir Putin, který dnes shodou okolností ve druhém největším ruském městě pobývá, uvedl jako jednu z možných příčin události terorismus. Mluvčí ruské generální prokuratury přímo hovořil o teroristickém útoku. Podle dosavadních informací nejsou mezi oběťmi turisté. Soustrast pozůstalým už vyjádřila řada zahraničních politiků včetně českých.

Vagón metra podle policie explodoval před 15:00 místního času (14:00 SELČ) za jízdy mezi stanicemi Senné náměstí (Sennaja ploščaď) a Technologický institut (Těchnologičeskij institut) v centru města. Vlak zastavil, až když dorazil do stanice.

Souprava byla podle očitých svědků plná lidí. Všichni zranění byli přepraveni do petrohradských nemocnic. Ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová uvedla, že úřady nemají informaci o tom, že by mezi oběťmi byli turisté. Identita mrtvých ani zraněných zatím ale nebyla zveřejněna. Sedm z deseti obětí podle ministryně podlehlo svým zraněním na místě, jeden člověk zemřel při převozu nemocnice a dva těsně po převozu. Zraněných je podle Skvorcovové 47, z toho šest těžce.