Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko truchlí: Putin uctil oběti útoku v metru, květiny přinesly i stovky Moskvanů

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Petrohrad - Ruský prezident Vladimir Putin ještě včera pozdě večer navštívil stanici petrohradského metra Technologický institut (Těchnologičeskij institut), kde při bombovém útoku zemřelo 11 lidí. Památník obětem vznikl také nedaleko Kremlu.

Šéf Kremlu přinesl kytici rudých květin. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova květiny položil na místo, kde již předtím řada obyvatel Petrohradu vytvořila spontánní památník obětem útoku.

Podobná pietní místa podle agentury TASS vznikla i nedaleko stanice Senné náměstí (Sennaja ploščaď), který byla na druhém konci tunelu, v němž došlo k výbuchu. Protože její okolí bylo dlouho po explozi zcela uzavřeno, nosili lidé květiny i k dalším sousedním stanicím.

Vyjádřit svou účast obyvatelům Petrohradu přicházely také stovky Moskvanů. "Chceme, aby obyvatelé Petrohradu věděli, že sdílíme jejich žal nad lidmi zabitými při útoku v metru," řekl agentuře TASS jeden z účastníků pietní akce.

Policie po několika hodinách informovala, že pátrá po dvou osobách. Jedna z nich prý uložila v metru nálož, která později vybuchla. Předpokládaného útočníka zachytily videokamery. Na záběrech byl štíhlý muž s plnovousem, v černém kabátu a s černou pokrývkou hlavy. Druhá osoba, po které se pátrá, nechala ve stanici Náměstí povstání (Ploščaď vosstanija) podomácku vyrobenou bombu, která ale nevybuchla.

Policie podezírá z útoku 23letého sebevražedného atentátníka ze střední Asie, který měl vazby na radikální islamisty. Muž zachycený kamerami, o kterém se předpokládalo, že je na útěku, se prý sám přihlásil úřadům, aby prokázal svou nevinu.

Témata:  Vladimír Putin Moskva Rusko teroristický útok v petrohradském metru

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy