Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolumbie po ničivých sesuvech vyhlásila stav nouze, začaly pohřby stovek lidí

Kolumbijská armáda
Kolumbijská armáda
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bogotá - Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos vyhlásil v zemo stav nouze. Reaguje tak na ničivé sesuvy půdy, při němž zahynulo ve městě Mocoa nejméně 273 lidí. Zraněno bylo přes 400 osob a stovky dalších zůstávají v nouzových evakuačních střediscích.

Santos vyhlásil stav "ekonomické, sociální a ekologické nouze" a přislíbil, že centrální vláda věnuje na "humanitární priority" spojené s přírodní katastrofou 40 miliard kolumbijských pesos (téměř 350 milionů korun).

První z 273 obětí, mezi nimiž jsou více než čtyři desítky dětí, byly v pondělí pohřbeny příbuznými, které živel mnohdy připravil o několik členů rodiny. "Takhle je to lepší, když to víme. Aspoň máme jistotu, kde je," řekl Danilo Garzón García (22) během pohřbu své malé sestry, jejíž tělo nalezla rodina dlouhé hodiny po sesuvu.

Narážel tím na nejistotu dalších obyvatel Mocoy, kteří stále pátrají po svých blízkých. Podle záchranářů stále existuje naděje, že mohl někdo z desítek pohřešovaných přežít, zmenšuje se však s každou hodinou.

Ke katastrofě, která je podle místního tisku jednou z nejhorších za několik let, přispělo krom lijáků i zvýšené kácení lesů v oblasti v posledních letech.

Témata:  Kolumbie sesuv půdy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy