Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nevraživost mezi USA a Ruskem? Moskva zodpověděla desítky let starou otázku

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Mezi Spojenými státy a Ruskem nikdy nepanovaly příliš vřelé vztahy. Ačkoliv si mnozí slibovali změnu po nástupu Donalda Trumpa do funkce hlavy státu, situace není příliš jiná, než jaká byla za jeho předchůdců. Proč tomu ale tak je?

Tiskový mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov byl hostem v pořadu Good Morning America v televizi ABC. Jedna z otázek mířila na nevraživost mezi Američany a Rusy.

Podle Peskova je nedůvěra Američanů k Rusku následkem intenzivní protiruské propagandy, která se v USA vede. On sám to za problém nepovažuje, je mi ale líto, že Spojené státy Kremlu nevěří.

"Není to problém, je to politováníhodné. Takové věci ale chápeme. Americká veřejnost je terčem tvrdé protiruské propagandy," myslí si Peskov.

Podle něj jsou Američané paranoidní, což přikládá na vrub právě údajnému informačnímu tlaku. Nediví se proto, že si obyvatelé USA myslí, že se ruští hackeři mohou nabourat do každého jejich přístroje a elektronického zařízení.

Na otázku, co soudí o slovech ministra zahraničí Rexe Tillersona, pro kterého je NATO důležitý prostředek v boji s ruskou agresí, odvětil, že jeho země žádným agresorem není.

"Rusko není agresorem a nikdy nebylo. Vždy bylo zemí, která pomáhala udržet globální stabilitu bezpečnost světa. Rusko se například aktivně zapojuje do bojů proti terorismu. A s takovými slovy, jako je agrese nikdy souhlasit nebudeme," odpověděl Peskov.

Dodal, že Tillerson je tvrdý diplomat, ale Rusko podle něj chápe, že ve své argumentaci používá informace a materiály ministerstva, tedy pocházející lidí, kteří nejsou Rusku příliš nakloněni.

Peskov proto doufá, že Tillerson dostane více příležitostí ke spolupráci se svým ruským kolegou. "Bude mít lepší možnost dojít ke vzájemnému pochopení," uvedl Peskov.

Témata:  Rusko Dmitrij Peskov USA

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.