Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký deník se zastal Sorose. Tvrdě útočí na Orbána

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

MAGAZÍN - Frontová linie mezi liberálními demokratickými hodnotami a temnými silami autoritářství se mnohdy netáhne jen ve vládních úřadech, ale také v občanských společnostech, církevních institucích, zpravodajských redakcích či univerzitních učebnách, konstatuje editorial serveru Washington Post. Prestižní deník v něm zkritizoval snahu maďarského premiéra Viktora Orbána uzavřít Středoevropskou univerzitu v Budapešti.

Kotva svobodného myšlení

Uvedenou školu založil a financuje filantrop a finančník George Soros, přičemž měla být kotvou pro svobodné studium v místech, kde dlouhou dobu vládla tyranie, konstatuje Washington Post. Dodává, že Orbán, který hlásá, že z Maďarska vymítí liberální hodnoty, nyní předložil do parlamentu zákon, který v případě schválení uvalí na univerzitu značné restrikce.

Univerzita fungující od roku 1991 od pádu komunismu v Maďarsku vychovává akademiky a další osoby k budování otevřené společnosti, respektování lidských práv a dbání vlády práva, uvádí vlivný server. Připomíná, že školu nyní navštěvuje 1440 studentů a 370 posluchačů z více než 130 zemí světa, přičemž její diplomy uznává nejen Maďarsko, ale též Spojené státy.   

Středoevropská univerzita, slovy svého prezidenta a rektora Michaela Ignatieffa, nabízí otevřené myšlení a otevřený prostor v době, kdy jsou na vzestupu politické síly hněvu, vyloučení a uzavírání se, podotýká editorial. Tvrdí, že toto stačí k tomu, aby se škola dostala do křížku s Viktorem Orbánem, pravicovým bojovníkem za hranice obehnané ostnatým drátem a ploty a stoupencem autoritářského modelu vlády po vzoru Ruska, Číny či Turecka.

Orbánova vláda tak předložila zákon, který má vstoupit v platnost příští rok v únoru, na jehož základě by všechny zahraniční univerzity v Maďarsku musely mít fyzické kampusy ve svých domovských zemích, píše washingtonský deník. Vysvětluje, že Středoevropská univerzita je akreditovaná v New Yorku a v Budapešti má pouze jeden ze svých mnoha kampusů.   

Všechny ostatní univerzity, kterých se nový zákon týká, mají své kampusy výhradně v domovských zemích, podotýká Washington Post. "Vidíme to tak, že tento zákon cílí na jednu jedinou instituci. Je to diskriminace. Udeří to na srdce toho, co jsme na Středoevropské univerzitě dělali dvě desetiletí," cituje komentář slova rektora Ignatieffa z oběžníku vydaného pro studenty a posluchače.   

Ohrožení svobody

Ignatieff tvrdí, že zákon Středoevropské univerzitě znemožní pokračovat ve svém fungování coby vysokoškolské vzdělávací instituce v Maďarsku, poukazuje prestižní server. Odkazuje na rektorovo varování, že jsou ohroženy univerzitní svobody v zemi.

"Středoevropská univerzita je nachází na horké linii sílícího globálního sporu mezi demokracií a neliberální vládou," konstatuje americké deník. Maďarského premiéra Orbána přitom obviňuje, že si bere příklad z ruského a čínského potlačování občanské společnosti.

V lednu letošního roku Orbánova vládní strana Fidesz předložila návrh, který má zasáhout proti nevládním organizacím financovaným Georgem Sorosem, připomíná editorial. Doplňuje, že opatření se má týkat i organizací hájících lidská práva a transparentní vládnutí, byť zatím nevstoupilo v platnost.

"V roce 1989, když padla berlínská zeď, pan Orbán, tehdejší protikomunistický studentský vůdce, dostal stipendium pro studium na Oxfordu," píše Washington Post. Soudí, že to vypadá, jako by Orbán tuto zkušenost zapomněl.

Orbán přitom tehdy měl jasný názor na východoevropské komunistické vládce, jejichž odchod slavili lidé znechucení z vlády tvrdé ruky, přičemž dychtili po takové svobodě, kterou jim mělo přinést i založení Středoevropské univerzity, uzavírá vlivný deník.        

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán noviny a tisk George Soros

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy