Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec Merkelové je na dosah? Analýza její odpůrce nepotěší

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

MAGAZÍN - Zatímco britská premiérka Theresa Mayová tento týden aktivovala článek 50, čímž reálně zahájila odchod Spojeného království z Evropské unie, její německý protějšek, Angela Merkelová, ujistila v Berlíně členy své strany, že EU bude pokračovat bez ohledu na Velkou Británii a bude nadále úspěšná, připomíná Nina Schicková. Politická analytička a konzultantka v komentáři pro server CNN soudí, že obě uvedené ženy nyní čeká záchrana politických svazků.

EU je pro Německo posvátná

Z pohledu Mayové tento svazek představuje Spojené království, konstatuje expertka. Domnívá se totiž, že premiérka nebude moci do nekonečna ignorovat volání po druhém referendu o skotské nezávislosti, navíc je zde stále spor o osud Severního Irska.

"Pro Merkelovou představuje svazek, který musí zachránit, samotná EU," pokračuje Schicková. Poukazuje, že Unie čelí mnoha problémům - nejde jen o skutečnost, že jeden z nejbohatších a nejvlivnějších členů chce opustit klub, do kterého doposud každý chtěl jen vstoupit, ale nadále probíhají krize eurozóny a migrační vlna, existují problémy v evropské bezpečnosti a obranyschopnosti v souvislosti s bouřlivým nárůstem ruského nacionalismu na východním křídle EU a klesá důvěra veřejnosti v evropské instituce.     

K tomu všemu dochází v době, kdy politickou scénu napříč starým kontinentem zasáhla vlna pravicové, euroskeptické demagogie, uvádí odbornice.  Podotýká, že navzdory krizím, které se v poslední době valily na EU, však německá oddanost integračnímu projektu přetrvala.

"Ve skutečnosti se dá přesvědčivě argumentovat, že v rámci německého politického hlavního proudu trvání na posvátnosti evropského projektu v reakci na další světové trendy posílilo," píše analytička.

Před blížícími se zářijovými parlamentními volbami, v nichž bude Merkelová usilovat o čtvrté období v křesle kancléřky, se německá politika otřásá pod nástupem jejího hlavního oponenta, Martina Schulze ze středolevé Sociálnědemokratické strany (SPD), vysvětluje Schicková. Připomíná, že dokud přímočarý Schulz, někdejší předseda Evropského parlamentu, nevstoupil do volebního boje jako alternativa Merkelové, jeho strana se v průzkumech propadala.

Schulzova hlasitá proevropská stanoviska a hlas, který má reprezentovat hnutí oponující populistům, brexitu a Donaldu Trumpovi, nicméně získaly mezi německými voliči značnou popularitu, konstatuje expertka. Doplňuje, že podle posledních průzkumů je na tom Schulzova SPD velmi podobně jako Křesťansko-demokratická unie (CDU) Merkelové.  

"Tento obrat má svůj vlastní název - Schulzův efekt - a je to termín pro proevropské, proliberálně-demokratické a protipopulistické postoje," pokračuje analytička. Uvádí, že ačkoliv oddanost Merkelové vůči EU nelze zpochybnit, Schulz zastává ještě více federalistická stanoviska.

Populisté v izolaci

Lídr SPD dokonce zašel tak daleko, že napadl německou rozpočtovou odpovědnost ve prospěch evropské solidarity, když podpořil společné evropské dluhopisy, podotýká odbornice. Dodává, že jejich prosazení by znamenalo přeměnu eurozóny ve stálou fiskální přerozdělovací unii, kde by Německo hrálo roli hlavního pokladníka.

Němečtí voliči tedy v září budou rozhodovat mezi těmito možnostmi, přičemž odmítnutí ideje EU jednoduše není na výběr, deklaruje Schicková s tím, že hysterie okolo pravicové populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) již odezněla, především pak v mezinárodních médiích. Připouští, že AfD sice překoná pětiprocentní hranici nutnou pro zisk poslaneckých mandátů v Bundestagu, což s ohledem na historii Německa ve 20. století může být znepokojivé, ale partaj nebude moci určovat směr vývoje.

"Mějme na paměti, že Merkelové blok CDU/CSU je v rámci politického spektra po AfD druhým nejkonzervativnějším," zdůrazňuje expertka. Očekává proto, že žádná strana nebude s AfD po volbách spolupracovat.  

Až půjdou Němci v září k volebním urnám, populisté si nepochybně získají velkou mediální pozornost, míní odbornice. Soudí však, že klíčovou skutečností bude pokračující podpora Německa evropskému projektu. "Ať bude příštím německým kancléřem kdokoliv, on, či ona v dohledné době nebude EU opouštět," končí Schicková.

Témata:  Německo Angela Merkelová Martin Schulz

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy