reklama

Po měsíčním pobytu v Kyrgyzstánu se podle Interfaxu Džalilov vrátil do Petrohradu, kde sedm let žil. "Vrátil se ale jako jiný člověk, zamlklý a nemluvný," řekl ruské agentuře informovaný zdroj. Do té doby prý o stycích Džalilova s islámskými radikály neměl nikdo tušení.

Do pátrání po Džalilovově kontaktech se na žádost ruských partnerů zapojila také kyrgyzská tajná policie GKNB. V rodišti údajného atentátníka byli podle kyrgyzských médií už v den atentátu vyslechnuti členové jeho rodiny.

Dvaadvacetiletý Džalilov se narodil v kyrgyzském městě Oš, ale občanství měl od dětství ruské; národností byl pravděpodobně Uzbek. V části středoasijského hustě osídleného Ferganského údolí, která patří Kyrgyzstánu, žije silná uzbecká menšina, k níž se Džalilovova rodina hlásí.

Ferganské údolí je podle znalců místního prostředí centrem středoasijských islámských radikálů. Stovky místních muslimů se prý vydaly do Sýrie a Iráku bojovat v jednotkách Islámského státu. Právě z Ferganského údolí podle turecké policie pocházel atentátník, který koncem loňského roku v Istanbulu zabil 39 lidí.

Do Petrohradu přijel Džalilov v roce 2011 za svým otcem, který ve druhém největším ruském městě už čtyři roky žil a pracoval v autoservisu. Matka s dalšími dvěma dětmi zůstala v Kyrgyzstánu.

Džalilov byl podle serveru Fergana zaměstnán jako kuchař v petrohradském suši baru a docházel do místního sportovního klubu, kde se věnoval zápasu. Server 24.kg bez bližšího vysvětlení napsal, že Džalilov "vyměnil několik pasů".

Zhruba před třemi lety ale jeho stopy mizí, uvádí Fergana. Jeho sportovní přátelé už prý o něm tři roky neslyšeli, poslední Džalilovův zápis na sociálních sítích pochází ze října 2014. V petrohradském restaurantu pracoval zhruba do stejné doby. Někteří jeho známí tvrdí, že odjel do ciziny, možná prý do "Koreje", napsal kyrgyzský server.

Zpravodaj agentury Reuter navštívil Džalilovovo ošské rodiště. Dům, kde žil, je udržovaný, ale prázdný. Akbaržona Džalilova tam prý léta nikdo neviděl.