Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová podle průzkumů může vyhrát první kolo volby

Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Foto: Facebook

Paříž - Šéfka francouzských nacionalistů Marine Le Penová může vyhrát první kolo letošní prezidentské volby. Spolu s nezávislým centristou Emmanuelem Macronem jí dává nejnovější průzkum naději na zisk 25 procent hlasů.

Oproti svému soupeři si ale může být jistá věrností 82 procent lidí, kteří jsou nyní přesvědčeni, že ji budou volit. Macron se může opírat jen o jádro 61 procent svých stoupenců, napsal dnes odpoledník Le Monde.

Průzkum provedený na poměrně obsáhlém vzorku 14.300 potenciálních voličů nicméně nadále také ukazuje, že francouzští voliči patrně neopustí dosavadní zvyklosti a že v rozhodujícím druhém kole hlasování se proti Le Penové spojí všichni její odpůrci. Macron by měl v tomto kole získat 61 procent hlasů, zatímco Le Penová 39 procent.

Podle nejnovějšího průzkumu si třetí místo v preferencích udržuje kandidát tradiční pravice François Fillon se 17,5 procenta možných hlasů. Na něho se dotahuje kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon, který doposud patřil rovněž spíše k beznadějným aspirantům na prezidentskou funkci. Nyní ho podporuje 15 procent potenciálních voličů. V minulých dnech se začalo spekulovat o tom, že by Mélenchon mohl Fillona i předehnat.

Témata:  Marine Le Pen Národní fronta Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy