Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace na Ukrajině brání zavádění reforem, tvrdí MMF

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) může plánované ekonomické reformy na Ukrajině ohrozit vnitropolitická situace.

Varování přichází den poté, co fond zemi uvolnil další jednu miliardu dolarů (25,4 miliardy Kč) z celkem přislíbených 17,5 miliardy dolarů finanční pomoci, upozorňuje agentura Reuters.

MMF půjčky podmínil hospodářskými reformami. Podle fondu ale jejich zavádění brzdí fakt, že vládnoucí koalice má v parlamentu jen těsnou většinu. Reformy mají navíc své odpůrce mezi četnými vlivnými zájmovými skupinami, upozorňuje MMF.

Na Ukrajině je rok u moci vláda premiéra Volodymyra Hrojsmana, která nemá v parlamentu dostatek hlasů k prosazení penzijní a zemědělské reformy. Kabinet věřitele žádá o větší trpělivost a slibuje, že klíčovou penzijní reformu zavede do ledna příštího roku.

Ukrajina je jednou z evropských zemí, které na důchody vynakládají nejvíce hrubého domácího produktu (HDP). Zároveň patří ukrajinský průměrný důchod k nejnižším v Evropě, důchodce má průměrně 2 dolary (51 Kč) na den, uvádí MMF. Počet důchodců a plátců do systému je vyrovnaný, mnozí se navíc brání do něj přispívat. Deficit důchodového účtu tak MMF odhaduje na šest procent HDP.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Mezinárodní měnový fond (MMF)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.