Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běžte k volbám. Jsme na počátku změny civilizace, burcovala Francouze Le Penová

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Paříž – Kandidátka na prezidentku Francie a šéfka Národní Fronty Marine Le Penová ve své kampani bojuje o každý hlas. V Bordeaux apelovala především na mladé Francouze, kterým slíbila větší podporu při studiu i práci. „Volte! Všichni cítíme to, jsme na počátku změny civilizace!“ volala politička před několika stovkami lidí.

Le Penová ve své řeči v Bordeaux například uvedla, že „chce mít jistotu, že mladí Francouzi mohou žít a pracovat ve Francii“. Na mladé voliče cílí i některé své konkrétně body svého programu. Chce například budovat studentské bydlení, zvýšit dávky na bydlení pro osoby mladší 27 let a zavést režim krátkodobých daňových výhod pro podniky, které zaměstnávají lidi mladší 21 let.

Podle průzkumu, o kterém informovalo rádio RTL, téměř čtvrtina voličů ve věku 18 až 24 let má v úmyslu volit právě šéfku krajně pravicové Národní Fronty Le Penovou. Zhruba stejný počet by pak hlas dal nezávislému centristovi Manuelu Macronovi.

Le Penová také kritizovala „divokou globalizaci“, která podle ní ničí francouzský průmysl a vytváří masovou nezaměstnanost. Kvůli ní je prý také Francie „bez kontroly, bez ochrany a bez hranic“. „Pojďme oživit evropskou myšlenku o rozmanitosti evropských národů, které má v historii bohaté kořeny,“ apelovala na své příznivce.

Sama sebe pak politička považuje za „skutečnou alternativu“ tomu, co označuje za „koalicí opozice“. „Za marketingovým úsměvem jednoho [Macrona] a poraženou maskou druhého [Fillona] je úšklebek globalizace, imigrace a EU, kterému odoláváte,“ tvrdí. „Macronova pozitivní diskriminace znamená negativní diskriminaci pro ostatní v jejich vlastní zemi!“ varovala.

Macron vyzval k pozitivní diskriminaci v zaměstnávání, která by měla otevřít dveře komunitě migrantů, kteří by se díky ní měli zapojit do pracovního trhu i do společnosti. Le Penová ale varuje, že to přinese problémy francouzské dělnické třídě.

Kritizovala také média hlavního proudu, která obvinila z toho, že se domlouvají s dalšími kandidáty „Média běsní a vysílají proti nám své jedovaté šípy,“ řekla. „Naši soupeři spojili své síly, znásobili urážky, výhrůžky, pomluvy,“ myslí si.

Podle posledních průzkumů by Le Penová v prvním kole volby, které se bude konat 23. dubna, získala 25 procent, Macron asi o procento více. V druhém kole predikce výrazně favorizují právě nezávislého kandidáta Macrona.

Témata:  Marine Le Pen Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy