Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskvě se nelíbí rezoluce OSN odsuzující chemický útok v Sýrii

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Moskva – Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová informovala, že Rusko považuje současný návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN za nepřijatelný. Dokument odsuzuje úterní chemický útok v Sýrii s až stovkou obětí na životech.

Spojené státy, Francie a Británie vypracovaly návrh rezoluce, který po Damašku požaduje, aby plně spolupracoval s mezinárodními vyšetřovateli. Zároveň hrozí sankcemi v případě potvrzení, že v Sýrii byly k útoku použity otravné látky.

Rezoluce se týká útoku s údajně chemickými zbraněmi na syrský Chán Šajchún. Podle svazu syrských záchranných organizací (UOSSM) si útok vyžádal nejméně 100 obětí a 400 zraněných. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) dnes uvedla, že po útoku zemřelo 72 lidí, včetně 20 dětí a 17 žen. Podle SOHR na město útočila buď syrská armáda, nebo její spojenec Rusko, jejichž letadla na město prý shodila toxický plyn. Rusko i Sýrie takový útok popírají.

„Nedomníváme se, že má smysl přijmout usnesení o útoku chemickými zbraněmi v jeho současné podobě," řekla podle agentury Interfax mluvčí.

Kvůli útoku také dnes mimořádně zasedla Rada bezpečnosti OSN. Rusko jako stálý člen RB OSN může rezoluci vetovat, což učinilo i v předchozích případech, kdy byl text namířen proti syrskému režimu prezidenta Bašára Asada.

Francouzský prezident François Hollande dnes vyzval k tomu, aby sankce proti vládnoucímu syrskému režimu byly přijaty. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil Asada za vraha. „Asade, vrahu! Jak budeš moci uniknout prokletí (obětí)?" prohlásil Erdogan na jednom shromáždění.

Podle Moskvy plyn zřejmě unikl při explozi chemického skladu rebelů, který bombardovala syrská vládní letadla. Povstalci prohlášení Ruska popřeli. Nejmenovaný americký činitel agentuře Reuters řekl, že ruská tvrzení se „neslučují s realitou". Další zdroj, který si rovněž nepřál být jmenován, dodal, že v místě neexistoval žádný sklad rebelů s chemickým materiálem.

Témata:  Rusko OSN (Organizace spojených národů) Sýrie plynový útok v syrském Idlibu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.