Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je to hrůzná urážka lidstva, komentoval chemický útok v Sýrii Trump

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington/New York – Útok chemickými zbraněmi ostře odsoudily také Spojené státy. Prezident Donald Trump považuje úterní chemický útok v Sýrii za "děsivý a nepopsatelný". Velvyslankyně USA v OSN Nikki Haleyová předtím v souvislosti s útokem ostře kritizovala Rusko, že nedokáže krotit svého syrského spojence. 

„Je to hrůzná urážka lidstva," řekl Trump podle agentury Reuters při setkání s jordánským králem Abdalláhem II. v Oválné pracovně Bílého domu. Útokem podle něj byly „překročeny mnohé meze". Svůj postoj k syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi a k Sýrii obecně prý americký prezident „hodně moc změnil". „Tyto ohavné činy Asadova režimu nelze tolerovat," prohlásil Trump. Zahynuli podle něho nevinní lidé, včetně žen a dětí "a dokonce krásných malých miminek".

„Kolik dětí ještě bude muset zemřít, než se Rusko začne zajímat?" přisadila si Haleyová na dnešním mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN, která se případem zabývá.

Podle svědectví přímo z místa tragédie je za útok odpovědné syrské vojenské letectvo. Podle zdroje citovaného Reuters shodil syrský letoun čtyři bomby - tři konvenční, které vybuchly běžným způsobem, a jednu, která hlučně neexplodovala. Nad místem dopadu se ale vytvořil sloup bílého dýmu.

USA se mohou podle Haleyové odhodlat kvůli incidentu k jednostranné akci, pokud s tím OSN nic neudělá. Nedá se ale očekávat, že RB OSN schválí rezoluci namířenou proti Sýrii, protože Rusko, které má v radě právo veta. Moskva už také dala jasně najevo, že s návrhem rezoluce Západu nesouhlasí.

Západní návrh rezoluce požaduje po syrském režimu plnou spolupráci při vyšetřování útoku. Moskva naznačila, že přijde s vlastním návrhem, který bude požadovat součinnost povstalců v oblasti. Podle Ruska totiž explodoval sklad chemikálií držený rebely.

„Když OSN stále selhává ve své povinnosti jednat kolektivně, nastávají časy v existenci států, kdy jsou nuceny podniknout svou vlastní akci," upozornila Haleyová.

Trump také znovu kritizoval svého předchůdce Baracka Obamu, že vůči Asadovu režimu použil jen "planých hrozeb", když se zjistilo, že chemické zbraně používá. Demokratičtí senátoři jej na oplátku kritizovali, že se při odsouzení chemického útoku ani slovem nezmínil o odpovědnosti Ruska, které jako spojenec Asadova režimu hájí zájmy nynější vlády této blízkovýchodní země.

Témata:  Donald Trump Sýrie OSN (Organizace spojených národů) plynový útok v syrském Idlibu

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy