Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané zaútočí na Severokorejce? Nic jiného nám zřejmě nezbude, otevřeně říká čtyřhvězdičkový generál

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Washington – Svět možná již velmi brzy čeká rozsáhlý vojenský útok. Spojené státy možná nebudou mít jinou možnost než zaútočit na Severní Koreu, tvrdí pro The Times americký čtyřhvězdičkový generál Jack Keane, důstojník, který se měl stát ministrem obrany v Trumpově administrativě.

V rozhovoru pro britský The Times Keane nastínil možný vývoj. „Preventivní úder proti odpalovacím zařízením, podzemním jaderným stanovištím, protiraketové obraně, dělostřelectvu a velitelským cílům může zůstat jedinou možností, která zbude na stole,“ varoval muž, který kvůli úmrtí manželky odmítl post ministra obrany v administrativě Donalda Trumpa.

Zastavení raketového programu Severní Koreje bude podle Keana pravděpodobně trvat déle a bude třeba víc než jen diplomacie a sankce. „Sankce proti Severní Koreji nefungovaly a pochybuji, že další sankce budou. A nevěřím, že sankce proti Číně budou fungovat lépe,“ řekl také Keane. Připomněl, že třem posledním americkým prezidentům se za více než 20 let nepodařilo jaderný program KLDR ukončit.

„Rychle a nebezpečně se blížíme k vojenskému řešení,“ uvedl generál a dodal: „Naše snahy využít Čínu byly neúspěšné.

Jak poukazuje server Business Insider, odborníci varují, že takové řešení by „zahrnovalo nemyslitelné množství civilních obětí“. Keanova slova nicméně do velké míry potvrzují to, co sám Trump prohlásil před několika dny pro deník The Financial Times. „Pokud Čína nevyřeší Severní Koreu, uděláme to my,“ řekl Trump. Narážel tím na fakt, že je Čína zřejmě jediným severokorejským spojencem a má na Pchjongjang vliv.

Trump by měl ve čtvrtek a v pátek poprvé přímo jednat se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Na dlouho očekávaném setkání má podle tiskových agentur probírat právě krize okolo sporných severokorejských zbrojních programů, ale i obchodní spory i sváry kvůli strategickým ambicím Pekingu.

Témata:  USA Severní Korea Donald Trump U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.