Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Styl oblékání Marine Le Penové slouží jejím idejím. Co o ní její image říká?

Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Foto: Facebook

Paříž - Prezidentské volby ve Francii proběhnou 26. dubna a rozhodující druhé kolo je naplánované na 7. května. Média svou pozornost upínají na Marine Le Penovou, kandidátku krajně pravicové Národní fronty. Francouzský týdeník L´Express píše o její image.

Na první pohled může styl oblékání nacionalistické kandidátky na úřad prezidenta vypadat jako bezvýznamný, jako cosi, co si vlastně ani nebudeme pamatovat. To by však bylo příliš zjednodušené.

"Nezdá se vám, že se podobá pilotovi?" Zakladatelka komunikační agentury Etoile Rouge Delphine de Canecaudová soudí, že by Marine Le Penová nijak nepřekvapovala v letadle společnosti Air France se svými modrými kalhotami, červenou vestou a lodičkami, které měla na sobě při nedávném mítinku v Lille. Není na tom prý nic náhodného. "Její červená vesta jí dodává velitelské vzezření. Chce ukázat, že je ve službách všem Francouzům," říká.

U předsedkyně Národní Fronty není nic ponecháno náhodě, ani styl oblékání. Jestliže jej důkladně prostudujeme, pomůže nám to lépe pochopit její politické projevy.

Sociolog Jamil Dakhlia soudí, že "neutrální formalismus" jejího šatníku odpovídá oblekům, které nosí většina politiků. "Nic nevyčnívá z řady, nelze identifikovat žádnou značku. Ví, že je snadným terčem útoků, a proto nedává žádnou záminku kritice," uvádí Delphine de Canecaudová. Její autorita vychází spíše z její otevřenosti, z jejího hlasu a z její energie, než z toho, co má na sobě.

Proti luxusním oblekům z módního salonu Arnys, které nosí François Fillon, Marine Le Penová klade styl, na němž záměrně není nic luxusního a který vždy odpovídá okolnostem, za nichž vystupuje. "Od jejího vstupu do politiky byla posuzována jako muž pro svou silnou osobnost. Může být ve svém projevu brutální, to odpovídá jejím ideologickým pozicím," říká sociolog Jamil Dakhlia.

Marine Le Penová se však snaží zjemnit tuto autoritu doplňky, ať jde o vysoké podpatky, kabelku nebo náhrdelník. "Ukazuje to její snahu o ženskost v tradičním pojetí, jejímž cílem je projevovat se jako žena, méně výhrůžně a uklidňujícím způsobem. To odpovídá strategii dediabolizace strany," říká Jamil Dakhlia.

Marine Le Penová sice občas nosí lodičky a přívěsek, ale to v žádném případě neznamená, že by chtěla vypadat svůdně. "Dbá na to, aby nikdy nevypadala jako objekt sexuální touhy," konstatuje Jamil Dakhlia.

Témata:  Marine Le Pen Francie móda

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy