Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Každé třetí narozené dítě vyznává islám. Zlomové období se blíží

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Washington - Americký institut Pew Research Center přišel před několika lety s analýzou, v níž spočítal, že v roce 2050 bude počet muslimů na světě stejný jako křesťanů a o 20 let později dokonce vyznavači islámu křesťany početně převýší. Nyní vydal institut novou zprávu, v níž upozorňuje, že zlomové období, kdy začnou muslimové překonávat všechna ostatní náboženství, je za dveřmi.

Podle původní analýzy se do roku 2050 světová mapa náboženství zásadně změní. Pokud budou pokračovat současné trendy v porodnosti, počet muslimů se v tomto roce vyrovná s počtem křesťanů. Zatímco muslimů se totiž rodí stále více, počet křesťanů se příliš nemění a nestane se tak ani do roku 2050. Necelých 30 obyvatel Země tudíž v tomto roce přijme za svou víru islám.

V praxi to znamená, že počet muslimů stoupne o více než jednu miliardu z aktuální 1,6 miliard na 2,76. Oproti tomu křesťanů budou zhruba 3 miliardy. Počet hinduistů se bude stále pohybovat kolem jedné miliardy, stejně tak i lidí počet bez víry. Budhisté a další menší náboženství budou nadále hlavním náboženstvím pro zhruba půl miliardy obyvatel Země.

Ateistů a agnostiků bude lehce přibývat, zejména v zemích, jako jsou Spojené státy a Francie. V průběhu let ale budou tvořit stále menší a bezvýznamnější procento obyvatel Země. Většina lidí totiž bude nakloněna nějaké víře. Počet budhistů bude podle studie zhruba stejný jako nyní, vzroste ale počet lidí hlásících se k hinduistickému či židovskému náboženství. Těch ale bude přibývat méně než křesťanů a muslimů.

Největší populace hinduistů bude žít v Indii, stejně tak i největší část muslimů. Mezi obyvateli Spojených států bude v roce 2050 zhruba dvě třetiny obyvatel křesťanského vyznání. Co se týče Evropy, v ní budou podle studie amerického institutu muslimové tvořit asi 10 procent obyvatelstva. 

2070: Rok muslimů

Muslimů bude díky porodnosti nadále rychle přibývat. Zatímco na tamní ženy totiž připadá v průměru 3,1 dítěte, křesťané mají 2,7 dítěte na hlavu a ateisté 1,7 dítěte na rodinu. Podle odhadů tedy bude v roce 2050 na světě 31,4 procent křesťanů a 29,7 procenta muslimů, v dalších dvaceti letech se ale misky vah překlopí. V roce 2070 už bude nejvíce muslimů.

Počet muslimů v Evropě ale kromě porodnosti ovlivní i další faktory, zejména migrační politika. Ostatně už nyní vznikají v některých městech ve Francii či Španělsku celé muslimské čtvrti a tento trend bude pokračovat.

Náboženský převrat začíná

Lidé cítící averzi vůči muslimské víře se tak zdánlivě nemusí další desítky let znepokojovat. Podle nejnovější studie amerického institutu ale změna, která povede k rozšiřování islámu, začíná už nyní. Upozornil na to server The Telegraph.

Ten s odkazem na novou studii uvedl, že počet narozených muslimů začne co do porodnosti překonávat počet narozených křesťanů už velmi brzy. Mělo by se tak stát do roku 2035. Mezi lety 2010 a 2015 totiž tvořily porody muslimů podle odhadů 31 procent všech narozených dětí na celém světě. Každé třetí narozené dítě tedy bude s největší pravděpodobností vychováváno v islámské víře.

Podle studie za tímto obratem stojí fakt, že křesťanská populace stárne a mladí lidé tomuto náboženství příliš neholdují. V Evropě navíc počty úmrtí nad porodností převyšují a jen v Německu se v daném časovém období podle odhadů narodilo o 1,4 milionů lidí méně, než kolik jich zemřelo

Nadneseně řečeno, Evropa postupně vymírá a bojuje se stárnutím a nízkou porodností, zatímco muslimská populace je mladá, zdravá a s vysokou porodností. Právě tento trend nakonec způsobí scénář nastíněný v úvodu článku, kdy za několik desítek let počet vyznavačů islámu překoná všechna ostatní náboženství.

Témata:  muslimové porodnost náboženství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy