Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se svými lidmi jednal o Sýrii. Rusko posílí protivzdušnou obranu. Rozhovor s Trumpem ale neplánuje

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Damašek/Moskva - Spojené státy dnes brzy ráno zaútočily na leteckou základnu syrské armády nedaleko Homsu, z níž v úterý startovala letadla, která podle Washingtonu zaútočila chemickými zbraněmi na Chán Šajchún. Telefonický rozhovor prezidentů Vladimira Putina a Donalda Trumpa se ale kvůli tomu zatím neplánuje.

Šéf Kremlu dnes jednal se svými nejbližšími spolupracovníky z bezpečnostní rady o pokračujícím nasazení ruského letectva v Sýrii. "Dopodrobna se posuzovala situace v Sýrii po americkém úderu," uvedl Peskov o poradě bezpečnostní rady u prezidenta, které se zúčastnili premiér, předseda sněmovny, ministři obrany a vnitra, současný i předchozí kancléř, jakož i šéfové tajných služeb. Bez dalších podrobností mluvčí dodal, že se zvažovaly "různé otázky" související s pokračující operací ruského letectva v Sýrii.

Jedině prezident může rozhodnout o zvýšení počtu ruských vojáků v Sýrii, podotkl dříve Peskov. Mezitím ruské ministerstvo obrany přislíbilo vylepšit syrskou protivzdušnou obranu.

Rusko považuje obvinění Damašku z použití chemických zbraní za dosud neprokázané. Podle ruského ministerstva obrany se plyn do ovzduší rozšířil, když syrské letouny rozbombardovaly sklad zbraní povstalců, bojujících proti vládě v Damašku.

Rusko se podle mluvčího ministerstva obrany Igora Konašenkova chystá v nejbližší době podniknout kroky k posílení protivzdušné obrany syrské armády, především nejcitlivějších objektů. Podle generála Konašenkova byl americký úder velmi slabý: z 59 odpálených amerických střel Tomahawk zasáhlo základnu Šajrát jen 23 střel. Zasáhly jídelnu, radiolokátor a šest opravovaných letadel MiG-23. Nezničily však ani dráhu letiště, ani syrská letadla na stojánkách.

Úřad prezidenta Asada označil americký útok za nezodpovědný a krátkozraký. Podle něj tato americká "agrese" jen podpořila rozhodnost syrského režimu zakročit zvýšeným tempem proti "teroristům". Za teroristy syrská vláda obvykle označuje nejen teroristy z organizací jako je Fronta dobytí Sýrie či Islámský stát (IS), ale i syrskou povstaleckou opozici.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy