Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci mění postoj? Migranty vítají, uprchlíky nechtějí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Většina Němců vítá migranty v Německu, odhaluje dnes zveřejněná zpráva Bertelsmann Foundation. Nicméně, zároveň velké procento z nich si myslí, že Německo není schopno přijímat více migrantů. „Ochota Němců přijmout více uprchlíků se značně zhoršila,“ píše se ve zprávě.

Německo reagovalo pozitivně na migraci během posledních let,. V roce 2012, 49% respondentů uvedlo, že imigranti jsou vítáni v Německu. V roce 2015 dalo stejnou odpověď 59 procent lidí. Německo tak zůstává stále tzv. „vítací kulturou“, interpretuje poznatky zprávy server The Local.de.

Existují však rozdíly mezi v tom, kdo je vítán. Němci raději přijímají migranty – 70% respondentů řeklo, že jsou vítáni. Žadatelů o azyl to u Němců mají horší. 50% uvedlo, že je vítají v Německu.

Rozdíl je též mezi východní a západní částí Německa. Zatímco v bývalém Východním Německu by migranty přijalo 33% obyvatel, obyvatelé západní části Německa byli sdílnější – 68% by uvítalo migranty s „otevřenou náručí.“

Od minulých let se zvedl počet Němců, kteří si myslí, že Německo dosáhlo svých limitů v přijímání uprchlíků. V roce 2015 si to myslelo 40% respondentů, o dva roky později, v roce 2017, tento podíl se zvedl na 54%.

Témata:  migrace uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.