Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Tibetu byla nalezena těla horolezců z roku 1999

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Káthmándú - Na osmitisícovce Šiša Pangma v Tibetu byla minulý týden nalezena těla dvou amerických horolezců Alexe Lowea a Davida Bridgese, v říjnu 1999 je zabila mohutná lavina. Ostatky by měly být nyní vyzvednuty z ledu.

Lowe (†40) byl považován za jednoho z nejvýznamnějších horolezců své generace. Na čtrnáctou nejvyšší horu světa se vydal se svým dobrým kamarádem Bridgesem (†29).

Nález jejich těl oznámila v pátek Loweova bývalá žena, která vede nadaci nesoucí manželovo jméno společně se svým nynějším manželem Conradem Ankerem. Ten byl na svazích Šiša Pangmy v den, kdy Lowea usmrtila lavina, s lehčími zraněním ale tehdy vyvázl živý. Později se oženil s vdovou po Loweovi a adoptoval jeho tři syny.

Ankerovi byli se svou nadací v Nepálu, když jim zatelefonovali horolezci David Göttler a Ueli Steck, kteří je informovali o nálezu těl. Ta prý "jsou stále uvězněna v modrém ledu, ale začínají se z ledovce vynořovat". Podle oblečení a výstroje Ankerová prohlásila, že se "nepochybně" jedná o pohřešovaný pár.

Témata:  horolezectví Tibet USA hory

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy