Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský ministr Johnson po incidentech v Sýrii zrušil návštěvu Ruska

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Londýn - Britský ministr zahraničí Boris Johnson kvůli rostoucímu napětí okolo Sýrie zrušil návštěvu Moskvy plánovanou na pondělí.

V prohlášení uvedl, že jeho prioritou místo cesty do ruské metropole budou nadcházející rozhovory s jeho protějšky ze skupiny největších vyspělých ekonomik G7 o situaci v Sýrii a pokračující ruské podpoře (syrského prezidenta) Bašára Asada i po chemickém útoku na civilisty ve městě Chán Šajchún.

Johnsonovo rozhodnutí přichází den poté, co Spojené státy bombardovaly syrskou leteckou základnu, odkud byl podle Západu veden úterní útok chemickými zbraněmi na Chán Šajchún.

USA připisují útok, při němž zahynulo asi 80 lidí, syrské vládě. Damašek to popírá. Rusko proti americkému zásahu ostře protestovalo a vinu syrské vlády nemá za prokázanou.

"Odsuzujeme pokračující ruskou obhajobu Asadova režimu i po útoku chemickými zbraněmi na nevinné civilisty," uvedl Johnson v prohlášení, z nějž citoval britský deník The Guardian.

Moskvu šéf britské diplomacie vyzval, aby činila vše pro dosažení politického řešení syrské krize a spolupracovala se zbytkem mezinárodního společenství tak, aby se "šokující události uplynulého týdne už neopakovaly".

Témata:  Velká Británie Rusko Sýrie Boris Johnson

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy