Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok agresorů v Sýrii ospravedlňuje náš jaderný program, tvrdí KLDR

Kim Čing-un
Kim Čing-un
Foto: KCNA

Pchjongjang - Severní Korea označila americký útok na základnu v Sýrii za "nepřípustný akt agrese". Tvrdí, že takový akt "více než tisíckrát" ospravedlňuje severokorejský jaderný program.

Prohlášení severokorejského režimu zveřejnila podle agentury AFP místní státní média. Diplomaticky izolovaná země považuje Sýrii za svého klíčového spojence, připomíná agentura Reuters.

Spojené státy v pátek zaútočily na leteckou základnu syrské armády nedaleko Homsu. Podle Washingtonu z ní v úterý syrská armáda vedla chemický útok na město Chán Šajchún.

Americké údery si podle syrských zdrojů vyžádaly 16 obětí, z nichž devět byli civilisté. Rusko akci hodnotí jako porušení mezinárodního práva, Spojené státy jako oprávněnou a zásadní akci. Na jejich straně je mnoho zemí.

Český prezident Miloš Zeman je ochoten považovat americký útok za oprávněný, pokud ze základny, na kterou americké rakety mířily, byl skutečně veden útok chemickými zbraněmi.

Spojené státy na schůzi Rady bezpečnosti OSN uvedly, že jsou připraveny v Sýrii znovu zasáhnout, doufají ale, že to nebude nutné. Podle jejich zástupkyně Nikki Haleyové se útokem zásadně změnila situace na syrském bojišti.

Zástupce ruského ambasadora Vladimir Safronkov označil údery "do očí bijící porušení mezinárodního práva", které pomůže teroristickým organizacím, proti nimž Moskvou podporovaná syrská armáda bojuje. Akce podle něho měla odvést pozornost od dalších vojenských aktivit pod vedením USA v Iráku a Sýrii, které přinášejí mnoho civilních obětí. Přístup Spojených států označil za cynický.

Témata:  Severní Korea USA Sýrie útok USA na Sýrii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy