Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie chce po útoku ve Švédsku urychlit vyhošťování muslimů

Itálie, ilustrační foto
Itálie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Po útoku ve Stockholmu chce Itálie urychlit vyhošťování fundamentalistických muslimů. Listu Corriere della Serra to řekl italský ministr vnitra Marco Minniti.

"Musíme bojovat proti radikalizaci fundamentalistů dříve, než by mohli spáchat podobné útoky," citovala Minnitiho agentura APA.

Od začátku letošního roku už Itálie vyhostila 32 osob, které se radikalizovaly. Žádná země není bezpečná před hrozbou fundamentalismu, Itálie ovšem podle ministra vyvinula systém prevence na nejvyšší úrovni.

Minniti dále řekl, že je chyba dávat fundamentalistický terorismus do souvislosti s uprchlickou vlnou. Poukázal na to, že i ve Stockholmu spáchal útok člověk, který žil ve Švédsku už řadu let.

Itálie ovšem není podle něj schopna přijmout všechny uprchlíky. "Naše přijímací schopnost má své hranice a ty se odvíjejí od našich možností (uprchlíky) integrovat," prohlásil Minniti.

V pátek 7. dubna krátce před třetí hodinou odpoledne najel v centru Stockholmu nákladní automobil do lidí na rušné nákupní třídě Drottninggatan, následně narazil do obchodního domu. Nejméně čtyři lidé zemřeli, desítka dalších utrpěla vážná zranění, stovkám lidí se před rychle jedoucím vozem podařilo utéct. Po útoku se ukázalo, že automobil patřící pivovaru, ve kterém se rozvážely nápoje v centru města, ukradl maskovaný pachatel už během dopoledne.

Švédská policie je stále silněji přesvědčena, že páteční útok na rušné nákupní třídě v centru Stockholmu spáchal 39letý muž původem z Uzbekistánu. Nic podle vyšetřovatelů nenasvědčuje tomu, že byl zatčen nesprávný člověk. Záznam o podezřelém se v minulosti objevil v informacích shromažďovaných švédskými tajnými službami. "Co zamýšlel, nevíme," řekl šéf policie Dan Eliasson k možným motivům útoku.

Témata:  Itálie muslimové terorismus teroristický útok ve Švédsku

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy