Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teror ve Stockholmu: Švédsko si chce došlápnout na odmítnuté žadatele o azyl

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Ve Švédsku se rozproudila diskuse o nutnosti prosadit důsledné vyhošťování osob, jimž bylo odmítnuto povolení k pobytu.

Švédská policie zadrženého Uzbeka podezřívá, že je tím, kdo v pátek odpoledne najel nákladním vozem do davu lidí na rušné nákupní třídě v centru Stockholmu. O život přišli dva Švédové, Brit a Belgičan, dalších 15 lidí utrpělo zranění.

Tento muž v roce 2014 požádal o povolení k pobytu, úřady ale jeho žádost zamítly. Proto měl Švédsko opustit, což neučinil, a policie po něm proto pátrala.

"Jestliže informace, které o tomto muži máme, jsou pravdivé, pak musíme požadovat, aby za to někdo nesl odpovědnost. Především někdo z vlády," řekl v neděli večer šéf populistické strany Švédští demokraté Jimmie Åkesson.

Ještě před ním se podle agentury DPA pro důslednost při vypovídání nežádoucích cizinců už vyslovil premiér Stefan Löfven. Jeho kabinet chce zajistit, aby tito lidé byli skutečně ze země odsunuti.

Témata:  Švédsko teroristický útok ve Švédsku uprchlíci

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy