Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Egypt bezpečný? V zemi nyní tráví dovolenou 2500 Čechů, další se tam chystají

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Praha/Káhira - Cestovní kanceláře kvůli útokům v Egyptě, kde je nyní 2500 českých turistů, odliv návštěvníků neočekávají. Země je podle MZV ČR je pro trávení dovolené zatím bezpečná.

Exploze v kostele ve městě Tanta zabila podle dosud průběžně upřesňovaných údajů ministerstva zdravotnictví 27 lidí a 78 zranila. Atentátník, který se odpálil před kostelem v Alexandrii, má na kontě 17 mrtvých a 41 zraněných.

Atentáty nebyly namířeny proti cestovatelům, ale proti tamním křesťanům. "Pro nás je v tuto chvíli příliš brzy, abychom dělali nějaké závěry," řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Turisté jsou podle něj od míst, kde k útoku došlo, vzdáleni.

"Čekáme, jaký postoj k tomu zaujme ministerstvo zahraničních věcí," dodává místopředseda. Podle něj nemají klienti cestovních kanceláří zatím žádný právní nárok na změnu destinace, dokud ministerstvo neprohlásí Egypt za nebezpečnou zemi. "Ale jako cestovní kanceláře žijeme v realitě. Kanceláře se snaží najít kompromis a s těmi lidmi, kteří by se obávali do té destinace cestovat, mohou vyjednat nějaké speciální podmínky," uzavřel.

Prezident Abdal Fattáh Sísí oznámil, že v zemi zavede po příslušných právních krocích na tři měsíce výjimečný stav. Nařídil také okamžité nasazení armády; vojáci mají pomoci policii v ochraně klíčových infrastruktur po celé zemi.

Témata:  Egypt teroristické útoky v Egyptě dovolená

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy