Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trest za útok v Sýrii? Tillerson se chystá do Ruska,s Putinem se ale nesejde

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva/Washington - Šéf americké diplomacie USA Rex Tillerson přijede v úterý do Moskvy, kde bude jednat s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Schůzka s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem se nechystá.

Tillersonova návštěva, první po jmenování do vrcholné diplomatické funkce v USA, se uskuteční jen několik dnů po americkém raketovém útoku na syrskou základnu, který Rusko označilo za agresivní akt provedený pod vymyšlenou záminkou.

Jednání amerického ministra s ruským prezidentem se očekávalo, po americkém ostřelování se ale rozšířily spekulace, že zrušení schůzky může být trestem za americký útok. "Takové schůzky nikdy předem neoznamujeme," vysvětlil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Na dotaz, zda absence schůzky může znamenat signál pro Washington, odmítl mluvčí odpovědět.

Podle amerických zdrojů chce Tillerson v Moskvě jednat o možnosti společného boje proti mezinárodnímu terorismu, o údajném vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb a o respektování odzbrojovacích smluv, které podle Pentagonu Rusko porušuje. Zdroje z Bílého domu jsou podle agentury Reuters přesvědčeny, že útok na syrskou základnu přidal na váze americkému postoji.

"Znovu se zavazujeme k tomu, že poženeme k odpovědnosti každého a všechny, kteří páchají zločiny proti nevinným kdekoli na světě," řekl dnes Tillerson během návštěvy památníku obětí nacistického masakru v Itálii z roku 1944.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson dnes znovu vyzval Rusko, aby přestalo podporovat Asadův režim, který označil za "toxický". Johnson kvůli spojenectví Moskvy s Damaškem zrušil cestu do Ruska, plánovanou na dnešek.

Témata:  Vladimír Putin Rex Tillerson 1 Sergej Lavrov Rusko útok USA na Sýrii plynový útok v syrském Idlibu

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy