Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děti na sociální sítě nepatří? Rusko zvažuje jejich zákaz pro děti do 14 let

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Moskva - Ruští poslanci chtějí zamezit růstu počtu sebevražd dětí způsobených takzvanými skupinami smrti. Ve Státní dumě byl proto dnes předložen návrh zákona, který osobám mladším 14 let zakazuje používat sociální sítě.

Návrh zákona předložil ultrakonzervativní poslanec Vitalij Milonov, známý jako militantní ochránce mravnosti a navrhovatel zákona o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží.

Úplný zákaz používat sociální sítě by podle zákona platil pro osoby mladší 14 let. Takovým způsobem chtějí autoři zákona bojovat proti rostoucí míře dětských sebevražd. Takzvané skupiny smrti na sociálních sítích šíří návody k ukončení života.

Uživatelé by při registraci museli uvádět osobní údaje. Pokud tak neučiní, hrozila by jim pokuta až 5000 rublů (2200 Kč), uvedla agentura RIA Novosti.

"V současné době si může kdokoliv založit libovolný počet účtů pod svým nebo cizím jménem. Na síti pak může zveřejnit kompromitující údaje a fotografie," píše se v návrhu. Při porušení zákonu hrozí pokuta až 300.000 rublů (130.000 Kč) i vlastníkovi sociální sítě.

Témata:  Rusko sebevražda sociální sítě děti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy