Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová popřela odpovědnostza zatýkání Židů. Odpůrci mají žně

Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Foto: Facebook

Paříž - Krajně pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová popřela odpovědnost francouzského státu za hromadné zatýkání Židů v Paříži během druhé světové války. Záhy se na ni snesla kritika nejen od politických odpůrců, ale i Izraele.

Le Penová se dotkla citlivého místa při debatě o roli Francie v jedné z nejtemnějších epizod jejích dějin. Úřady v červenci 1942 soustředily 13 tisíc zadržených Židů v cyklistickém stadionu Vélodrome d'Hiver, běžně známém pod zkratkou Vel d'Hiv, odkud pak byli deportováni do Osvětimi.

Le Penová uvedla, že odpovědnost za celou akci mohou nést jen ti, kdo tehdy měli skutečnou moc, čili němečtí okupanti. "To není Francie," řekla vůdkyně strany Národní fronta.

Její političtí soupeři ihned jejích výroků využili k tomu, aby připomněli antisemitské výroky jejího otce a zakladatele Národní fronty Jeana-Marieho Le Pena. Le Penová se přitom dlouhodobě snaží stranu, kterou vede, nálepky rasistické organizace zbavit.

"Někteří lidé zapomněli, že Marine Le Penová je dcera Jeana-Marieho Le Pena. Oni se nezměnili," řekl centrista Emmanuel Macron.

Izraelské ministerstvo zahraničí vyslovilo politování nad tím, že antisemitismus "dnes opět zvedá hlavu". "To je v rozporu s historickou pravdou, jak je uvedeno v prohlášení francouzských prezidentů, kteří uznali odpovědnost země za osud francouzských Židů, kteří zahynuli během holokaustu," dodalo ministerstvo.

Témata:  Marine Le Pen židé II. světová válka

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy