Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokud syrský režim použije chemické zbraně, můžeme znovu zaútočit, vzkazuje Bílý dům

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington – Pokud bude syrská vláda pokračovat v používání chemických zbraní, mohou následovat další americké útoky. Naznačil to dnes prezident Donald Trump.

Uvedl to dnes podle agentury Reuters mluvčí Bílého domu Sean Spicer. „Pohled na lidi otrávené plynem a bombardované chemickými zbraněmi nás ujistil, že v případě podobné akce necháváme otevřenou možnost dalšího zásahu," uvedl na dnešním brífinku mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

Americký ministr obrany Jim Mattis také dnes uvedl, že páteční útok USA syrskou leteckou základnu zcela vyřadil z provozu, syrské letectvo prý ztratilo dvacet procent strojů. „Syrská vláda ztratila schopnost použít leteckou základnu Šajrát a v tuto chvíli nemůže ani startovat z tamní ranveje," uvedl Mattis v prohlášení.

Jeho slova jsou ale v rozporu s pátečními informacemi ruské televize, která přinesla i záběry zničené základy a podle níž byla ranvej poškozena jen mírně. Také libanonská televize v pátek uvedla, že syrská armáda stačila před útokem evakuovat většinu letadel. Pentagon už v pátek uvedl, že Rusko bylo o chystaném útoku informováno dvě hodiny předem.

Trump nařídil v pátek ostřelování letecké základny Šajrát, z níž podle Washingtonu v úterý startovala syrská vládní letadla s chemickými zbraněmi. Těmi podle Spojených států syrský režim zaútočil na město Chán Šajchún, kde pak po otravě zatím neznámým plynem zemřelo přes 80 lidí. Syrská vláda tvrdí, že nepoužila otravný plyn, ale že její nálet zasáhl sklad chemických zbraní islamistů.

Témata:  Donald Trump Sýrie plynový útok v syrském Idlibu útok USA na Sýrii Bílý dům USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.