Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vučić se sešel s McCainem, jednali o vojenské spolupráci

Srbsko
Srbsko
Foto: Pixabay

Bělehrad - Do srbské metropole v pondělí přicestoval vlivný americký senátor John McCain. Srbský premiér a nově zvolený prezident Aleksandar Vučić po jednáních oznámil, že obě země rozšíří spolupráci při posilování regionální stability na Balkáně a uspořádají společné vojenské a policejní cvičení.

Společných srbsko-amerických cvičení bude letos podle Vučiče "šest nebo sedm". Srbsko udržuje tradiční těsné styky s historickým partnerem Ruskem, ale usiluje zároveň o vstup do Evropské unie. Členství v NATO, která v roce 1999 během války v Kosovu bombardovala Bělehrad, Srbsko rozhodně odmítá.

McCain během návštěvy v Bělehradě navštívil společné cvičení, které zorganizovala speciální srbská policejní jednotka SAJ spolu s vojáky z USA a ze Slovinska.

Loni se Srbsko zapojilo do 206 armádních a výcvikových projektů s USA a NATO, zatímco s Ruskem jich uspořádalo jen 17.

Letos má srbská armáda v plánu cvičení v Kazachstánu společně s jednotkami členských států Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), vojenské aliance několika postsovětských států řízené Moskvou.

Témata:  John McCain Aleksandr Vučič USA Srbsko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy