Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uzbek útočící ve Stockholmu se přiznal k atentátu

Švédsko
Švédsko
Foto: Pixabay

Stockholm - Uzbek podezřelý z pátečního útoku ve švédské metropoli dnes před vyšetřujícím soudcem přiznal spáchání teroristického činu a přijal vazbu. V souvislosti se zločinem byla zatčena i druhá osoba, ale úřady o ní zatím žádné podrobnosti nesdělily.

Rakhmat Akilov (39) sympatizující s Islámským státem zabil čtyři lidi. "Akilov přiznává spáchání teroristického činu a přijímá umístění do vazby," oznámil právní zástupce zadrženého Johan Eriksson.

Šéf švédské policie Dan Eliasson už v pondělí prohlásil, že o Akilovově vině nejsou pochybnosti.

Policie zadržela Akilova v sobotu. Podle vyšetřovatelů předchozího dne řídil kamion, s nímž vjel do davu lidí na nákupní třídě Drottninggatan v centru hlavního města a poté prorazil průčelí luxusního obchodního domu Åhléns. O život při tomto útoku přišli dva Švédové, Belgičan a Brit. Dalších 15 osob utrpělo zranění.

Podle agentury Reuters švédská policie včera provedla razie a v souvislosti s vyšetřováním vyslechla na 600 lidí. Podle policejního zdroje, na něhož se agentura odvolává, může vyšetřování útoku trvat až rok. Uzbecká uvádějí, že se rodák ze Samarkandu jmenuje Rahmat Oqilov. 

Témata:  Švédsko teroristický útok ve Švédsku

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy