Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát v koncích? Teroristická skupina přišla o většinu území v Iráku

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Mluvčí irácké armády Jahjá Rasúl dnes oznámil, že Islámský stát (IS) ztratil v Iráku přes tři čtvrtiny území, které původně od roku 2014 obsadil.

Bojovníci IS obsadili především západní provincii Anbár a sever Iráku.  Džihádisté mají nyní pod kontrolou 30.000 čtverečních kilometrů iráckého území, což je 6,8 procenta plochy Iráku. Než začal území ztrácet, měl pod kontrolou 40 procent území Iráku.

Největšími ztrátami pro IS byla loni prohraná bitva o Fallúdžu a pád města Ramádí v prosinci 20l5. Obě města jsou v provincii Anbár, kde žijí převážně sunnité, i když většina Iráčnů vyznává šíitský islám.

Dobytí Fallúdže bylo považováno za rozhodující krok k zahájení bitvy o dvoumilionový Mosul. Sunnitský IS získal toto druhé největší irácké město bez boje v roce 2014 a z tamní mešity pak jeho vůdce abú Bakr Bagdádí vyhlásil chalífát.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy