Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrdina útoku v Alexandrii: Policista přišel život, zachránil život řadě modlících se křesťanů

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira – Lidé z celého světa na sociálních sítích opěvují egyptského policistu, který obětoval svůj život, aby zabránil útočníkovi z Alexandrie zaútočit v kostele plném lidí. Sebevražedný atentátník tak byl nucen odpálit se venku. I tak ale zabil 17 lidí, dalších 41 bylo zraněno.

Na internetu koluje fotografie policisty Imada al Rekaibiho, který útočníkovi zabránil odpálit se v kostele. Sám při tom zemřel. Lidé jej opěvují jako hrdinu, informace o jeho činu se šíří především na sociálních sítích.

Hero Police Officer (Major) Imad al-Rekaibi killed while preventing suicide bomber from entering the church in Alexandria - Egypt ?? https://t.co/HvhU37oed0

— Muhanad Seloom (@M_Seloom) 9. dubna 2017

Rekaibi si podle uživatelů zaslouží chválu, protože položil svůj život, aby zachránil velké množství lidí před téměř jistou smrtí. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. 

Jenan Moussa, reportér stanice Al Aan policistovu fotku sdílel se slovy: „To je egyptský policista, který zabránil sebevražednému atentátníkovi ve vstupu do kostela Alexandrii“. Muhaned Seloom, politický analytik z Londýna, který se specializuje na konflikty na Středním východě, retwetoval fotku Rekaibiho a napsal: „Hrdina policista Imad al-Rekaibi byl zabit, když se snažil zabránit sebevražednému atentátníkovi ve vstupu do kostela v Alexandrii“.

V kostele v Alexandrii byl také koptský patriarcha Tavardos II., který v kostele celebroval slavnostní mši. Podle slov jeho tajemníka však odešel z kostela ještě před útokem a je v pořádku a nezraněn.

Emad alRokeby, Egyptian police officer paid the ultimate sacrifice to prevent suicide-bomber from entering St. Mark’s Church in #Alexandria. pic.twitter.com/wNcs0mzzsJ

— Rudaw English (@RudawEnglish) 9. dubna 2017

Nešlo přitom o jediný útok. Exploze v kostele ve městě Tanta zabila podle dosud průběžně upřesňovaných údajů ministerstva zdravotnictví 27 lidí a 78 zranila. Útoky přišly o Květné neděli, jíž pro křesťany začíná pašijový týden.

Papež František v dnešním kázání při slavnostní mši na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu atentáty v Egyptě odsoudil a vyjádřil soustrast tamní koptské ortodoxní církvi i celému egyptskému národu. Za oběti i zraněné se modlí, řekl. Útoky odsoudila i Rada bezpečnosti OSN, generální tajemník této organizace António Guterres, americký prezident Donald Trump a české ministerstvo zahraničí.

Témata:  teroristické útoky v Egyptě Egypt sebevražedný atentát

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy