Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci jsou v Libyi zneužíváni a používáni jako otroci

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Ženeva - Migranti z Afriky se při cestě přes Libyi stávají obětí pašeráků lidí či ozbrojenců, kteří s nimi obchodují na trzích s otroky. Sexuálně je zneužívají nebo je nutí k neplacené práci.

Za jejich propuštění zločinci většinou požadují velké výkupné. S odkazem na dnešní zprávu Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) o tom informovala agentura Reuters.

Někteří západoafričtí běženci zaměstnancům IOM během rozhovorů řekli, že byli v Libyi prodáni do otroctví. Trhy z otroky se podle nich nachází například na parkovištích a v garážích ve městě Sabhá na jihu Libye, přes které bývá pašováno mnoho migrantů.

Jeden migrant se na takovém trhu prodává za 200 (5000 Kč) až 500 dolarů (12.500 Kč) a zůstává pak v držení svého kupce po dobu asi dvou až tří měsíců, řekl dnes novinářům v Ženevě vedoucí mise IOM v Libyi Usmán Bilbijsí. "Migranti se na těchto trzích prodávají jako zboží... Mezi pašeráky lidí se prodávání běženců stává populárním a skupiny pašeráků se stávají silnějšími," dodal.

Běženci, z nichž většina pochází z Nigérie, Senegalu a Gambie, se dostávají do zajetí při cestě na sever Libye, směrem ke Středozemnímu moři, odkud se mnozí snaží dostat lodí do Itálie.

Cesta je však nebezpečná a běženci se mohou stát obětí ozbrojenců a pašeráků lidí, kteří po nich výměnou za to, že jim umožní pokračovat v cestě, požadují peníze.

Většina migrantů, kteří se stanou obětí těchto zločineckých organizací je nucena zadarmo pracovat v zemědělství.

Témata:  uprchlíci Libye sexuální zneužívání otroctví

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy