Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin v Moskvě jedná s Tillersonem a Lavrovem

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin přijal dnes v Kremlu amerického ministra zahraničí Rexe Tilllersona. Rozhovoru se účastní také šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, s nímž Tillerson jednal od dnešního dopoledne. Oznámil to Putinův mluvčí Dmitrij Peskov bez dalších podrobností.

Tillerson je v Moskvě od úterka na své první návštěvě v roli ministra zahraničí. Napjatě očekávané jednání s Lavrovem začalo dopoledne a předpokládalo se, že hlavním tématem rozhovoru bude podle ruských i amerických diplomatů konflikt v Sýrii, jakož i situace v Libyi a v Jemenu, konflikt na východě Ukrajiny nebo reakce na provokativní jednání severokorejského režimu.

Jednání obou ministrů trvala okolo pěti hodin a Tillerson se poté odmítl setkat s novináři, uvedla ruská agentura RIA Novosti.

Putin ještě před schůzkou s americkým ministrem v televizním interview kritizoval Bílý dům za útok na syrskou základnu, jakož i spojence USA za to, že útok "odkývali". Důvěra mezi oběma velmocemi se podle Putina po nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa nezlepšila, ale zhoršila.

Trump nařídil odpálení raket na syrskou leteckou základnu minulý čtvrtek v reakci na úterní chemický útok, při kterém zahynulo nejméně 87 lidí. Z útoku na syrské civilisty západní státy obvinily režim syrského prezidenta Bašára Asada. Zatímco ruské, syrské a íránské vedení americký odvetný útok odsoudilo, státy NATO a ostatní američtí spojenci ho podpořili.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Sergej Lavrov Rex Tillerson 1

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy