Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Východní partnerství je podle Polska třeba přizpůsobit Ukrajině

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Východní partnerství, projekt Evropské unie pro sbližování s východními sousedy, je nutné přizpůsobit zhoršující se situaci v regionu kvůli konfliktu na Ukrajině. Uvedl to dnes šéf polské diplomacie Witold Waszczykowski.

Hostitel schůzky Waszczykowski zdůraznil, že Východní partnerství je pro V4 prioritou a že momentálně jde o jediný nástroj unijní politiky vůči východním sousedům. "Proto oceňujeme tuto iniciativu a chceme ji posílit," řekl. Dnešní schůzka byla podle něj součástí příprav na summit Východního partnerství, který se uskuteční na podzim v Bruselu.

"Hlavním tématem schůzky byla dopravní infrastruktura a částečně také energetická infrastruktura," uvedl v telefonickém rozhovoru pro ČTK český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. O konkrétních projektech se ale podle něj zatím nehovořilo.

Podle šéfa české diplomacie se ve Varšavě jednalo i o tom, jak zabezpečit financování společných projektů. Podle Zaorálka by se do financování mohly zapojit Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) či Evropská investiční banka (EIB). "Mluvilo se i o čínské hedvábné stezce a způsobu, jak by se tento čínský projekt mohl stát součástí spolupráce se zeměmi Východního partnerství," řekl Zaorálek k iniciativě, na níž chce Čína spolupracovat se zeměmi střední a východní Evropy, včetně ČR.

Dnešní tradiční každoroční schůzky ministrů zahraničí V4 se zúčastnili jako hosté i zástupci Švédska, Chorvatska, Rumunska, Malty, Estonska, Bulharska či Slovinska a eurokomisař Hahn.

Témata:  Polsko EU Lubomír Zaorálek Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.