Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí ve Francii roste: Volební centrála Le Penové se stala terčem žhářského útoku

Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Skupina Combattre la xénofobie (Boj proti xenofobii) se přihlásila ke žhářskému útoku na volební centrálu kandidátky na prezidentský úřad ve Francii Marine Le Penové v Paříži. Incident se stal v noci na dnešek, nikdo při něm nebyl zraněn.

Skupina sdělila, že k založení ohně použila Molotovův koktejl. Hasiči požár, který v přízemí budovy poškodil dveře, rychle uhasili.

"Mám za to, že šlo o čin skupinky krajní levice. Už celé měsíce se podobné skupinky cítí beztrestně. To ony během manifestací ničí obchody, zapalují auta a útočí na policii," vyjádřila se k útoku Le Penová. Francouzský ministr vnitra Matthias Fekl čin v rádiu RTL odsoudil a označil za nepřijatelný.

Combattre la xénofobie ohlásila, že provedla útok i v sídle krajně pravicového deníku Présent. List ale informoval, že v redakci k žádnému pokusu o žhářství nedošlo.

Hlavními favority prvního kola prezidentských voleb, které se uskuteční 23. dubna, jsou Marine Le Penová a centrista Emmanuel Macron. V "souboji čtyř" dále v těsném závěsu figuruje kandidát krajní levice, antiglobalista Jean-Luc Mélenchon, který podle jednoho z průzkumu předstihl konzervativního uchazeče Françoise Fillona, posledního ze čtveřice.

Témata:  Marine Le Pen žhářství Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy