reklama

Polsko a Maďarsko silně protestují proti kvótám, jejichž cílem je rozdělit 160,000 běženců z Itálie a Řecka do ostatních zemí EU. V rámci tohoto systému bylo zatím přerozděleno méně než 20.000 lidí – a to i přesto, že program má skončit už v září tohoto roku.

„Pokud členské státy brzy nezvýší jejich snahy o přemisťování, Komise nebude váhat využít svých pravomocí ... na ty státy, které je splnily,“ cituje agentura z prohlášení Bruselu. Komise již dříve navrhla pokutovat ty státy, které nejsou schopny nebo ochotny přijmou migranty. Takový krok ale měl jen velmi malou politickou podporu.

Například Itálie, spolu s Německem, Švédskem, Rakouskem a Francií vyvíjí tlak a mluvily dokonce o možnosti omezit nebo zastavit dotace EU pro Polsko a Maďarsko kvůli odmítání migrantů. Úředníci v Bruselu jsou ale rozděleni v názoru, zda zahájit soudní řízení proti Polsku a Maďarsku.

Bulharsko, Chorvatsko, Slovensko a Česká republika pak vzaly jen několik málo žadatelů o azyl a Evropská komise také zdůraznila jejich slabou odezvu na plán.

Prohlášení Komise také připomíná, že o plán přemístění bylo rozhodnuto vedoucími představiteli EU v září 2015 přes nesouhlas Maďarska, České republiky, Slovenska a Rumunska, které hlasovaly proti kvótám. Polsko nakonec hlasovalo s většinou – i když se teď všemi silami proti přijímání běženců brání.

Zatímco někteří věří, že bývalé komunistické země by měly být potrestány za „podkopávání solidarity bloku“, jiní argumentují, že žaloby by musely být podány proti téměř každému státu EU, kvůli nedodržování mnoha jiných dohod.