Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výhoda hry Pokémon Go? Zřejmě pomáhá zastavit sebevraždy na japonském útesu

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Počet sebevražd byl v Japonsku v posledních letech velmi vysoký, nyní se ale situace obrací k lepšímu. Oblíbeným místem, kde lidé dobrovolně ukončovali své životy, se stalo Todžinbo v prefektuře Fukui, které je proslulé svými útesy. BBC píše, že za poklesem sebevražd může být hra Pokémon Go.

Loni se na místě Todžinbo zabilo 14 lidí, o rok dříve 12. Ovšem během prvních měsíců letošního roku nezaznamenali v Todžinbu žádné sebevrahy. Jukio Šige, policista ve výslužbě, který získal doslova kultovní status za oddané hlídkování na útesech ve snaze zabránit sebevraždám, má zajímavou teorii, co vedlo k poklesu sebevražd na tomto místě.

Jeho podezřelým - ovšem tentokrát v pozitivním slova smyslu - je nesmírně populární mobilní hra Pokémon Go, ve které lidé loví virtuální postavičky umístěné do reálného prostředí. Jedním z míst, kde se pokémoni "líhnou" se staly také útesy Todžinbo, což zesílilo proud turistů. "Dopad hry Pokémon Go je obrovský," řekl Šige.

Podle Vicki Skorjiové, která vede poradenskou a psychologickou zdravotní službu Tell Lifeline pro mezinárodní komunitu v Japonsku, se může hra projevovat hned několika způsoby. V první řadě jde o prostý počet návštěvníků, který se díky výskytu pokémonů ještě zvýšil. Většina sebevrahů chce ukončit svůj život v soukromí, osaměle - a Todžinbo osamělým místem rozhodně není.

Navíc se v médiích opakovaně objevily zprávy o tom, kolik lidí teď na toto místo směřuje. A to je další důvod. Reputaci "sebevražedných míst" často přiživují zprávy sdělovacích prostředků, které ale také mohou změnit způsob, jakým je dané místo vnímáno. Tedy v tomto případě jako prostor, kde se loví pokémoni, a ne jako místo, kde lidé touží ukončit vlastní život.

Před deseti lety končilo život vlastní rukou zhruba 33.000 Japonců ročně, zatímco nyní je to asi 21.000 lidí. Podle Skorjiové se na tomto trendu příznivě podepsalo zlepšení vládní politiky. Znepokojení ale dál vyvolává skutečnost, že si život bere stále více dětí. Duben je začátkem školního roku, a také začátkem finančního roku. A to vše může vyvolat zvýšený stres.

Témata:  Japonsko sebevražda Pokemon

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy