Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Air China ruší kvůli nízké poptávce některé lety do Pchjongjangu

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Peking - Air China ruší některé lety do severokorejského Pchjongjangu. Důvodem je nízká poptávka. Čína je jediným spojencem KLDR, nicméně testy raket a atomových bomb ostře kritizuje. Peking před časem přestal z Severní Koreje odebírat veškeré uhlí.

Aerolinky ale popřely zprávu čínské státní televize CCTV, že by přerušily veškeré lety do KLDR. "Air China nezastavily provoz na trase Peking - Pchjongjang, ale dočasně zrušily některé lety na základě prodeje letenek," uvedl mluvčí Air China.

Air China jsou dlouhodobě jedinou zahraniční leteckou společností létající do hlavního města KLDR. Do Číny létají také severokorejské státní aerolinky Air Koryo. Ty celkem provozují lety do čtyř měst v Číně, včetně Pekingu a Šanghaje, a do ruského Vladivostoku.

Čína je jediným velkým spojencem KLDR, avšak neschvaluje severokorejský zbrojní program a konflikt se Spojenými státy a jejími asijskými spojenci. Podpořila také sankce OSN vůči KLDR. Podle Pekingu je třeba zastavit současné napětí kolem KLDR, než dosáhne "nezvratného a nezvladatelného" stavu. Analytici soudí, že by Severní Korea mohla už brzy provést šestý jaderný test nebo odpálit další rakety na znamení toho, že se Pchjongjang nehodlá podřídit sankcím OSN. 

Témata:  Čína ekonomika Severní Korea letectví a letadla

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy