Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nesmrtelný Kim Ir-sen? Ovlivňuje život Severokorejců i 23 let po své smrti

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang - KLDR dnes oslavuje 105 let od narození diktátora Kim Ir-Sena, zakladatele severokorejského komunistického režimu. Vytvořil kolem sebe kult osobnosti, který nemá obdoby. Poslal na smrt miliony lidí. Československo navštívil dvakrát.

Kim Ir-sena, který zemřel v roce 1994 v 82 letech, historici řadí po bok tyranů jako byli Adolf Hitler, Josif Stalin či Mao Ce-tung. Obyvatelé Severní Koreje ale stále žijí v přesvědčení, že jejich "věčný vůdce" byl polobůh, jemuž vděčí za život ve vzkvétající zemi.

Kim Ir-sen vedl KLDR bezmála půlstoletí (1948-1994) a za tu dobu měl na svědomí miliony lidských životů. Ve vlastní zemi opěvovaný vůdce byl strůjcem "orwellovské" reality poznamenané hladem, strachem, represemi a převýchovnými tábory. Když 8. července 1994 v 82 letech zemřel, přišly se jeho památce poklonit miliony Severokorejců. A davy jich dodnes proudí i k jeho tělu v mauzoleu v metropoli Pchongjangu.

Kim Song-džu, jak zní původní Kim Ir-senovo jméno, se narodil v malé vesnici Mangjongde poblíž Pchjongjangu 15. dubna 1912, v den, kdy se na druhém konci světa potopil Titanik.

Od roku 1941 působil na území SSSR, kde prošel politickým a vojenským školením a v srpnu 1945 vpochodoval v čele partyzánského oddílu s Rudou armádou do osvobozeného Pchjongjangu. Kim byl jedním ze spoluzakladatelů komunistické Korejské strany práce, v níž postupně dosáhl nejvyšších funkcí. V roce 1948 odmítl celokorejské svobodné volby do Národního shromáždění pod dohledem OSN a místo toho nechal na severu poloostrova uspořádat volby s jednotnou kandidátkou, po nichž následovalo vyhlášení KLDR.

Vpádem vojsk KLDR do Korejské republiky v červnu 1950 inicioval tři roky trvající korejskou válku, ve které zahynuly tři miliony lidí.

Režim, který Kim vybudoval, se zevnitř opíral o věrnost privilegované a mocné byrokracie, o donašečství a silnou armádu. Státní ideologii postavil na takzvané ideji čučche, která by se dala shrnout pod heslem "spoléhejme na vlastní síly". Jeho kolektivizační socialistická politika však zemi přinesla rozvrat a bídu a utrpení v podobě několika hladomorů.

Československo navštívil v letech 1956 a 1984, střídavě se opíral o přízeň komunistů v Pekingu a v Moskvě. Existenci severokorejského jaderného programu ale do posledních dnů svého života popíral. První test jaderné bomby provedla KLDR až 12 let po Kimově smrti 9. října 2006, to už v čele země stál Kimův nejstarší syn z prvního manželství Kim Čong-il (1941-2011). Nyní zemi vládně Kim Čong-un, vnuk zakladatele státu.

Témata:  Kim Ir-Sen Severní Korea historie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy