Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán opět útočí na Sorose: Financuje migraci do Evropy, musíme proti němu bojovat, tvrdí

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Budapešť - Nedávno schválená úprava maďarského vysokoškolského zákona narazila na silnou kritiku v zahraničí, ale rovněž v samotném Maďarsku. Premiér Viktor Orbán přesto normu namířenou proti Středoevropské univerzitě (CEU) obhajuje.

Zakladatelem CEU je americký miliardář maďarského původu George Soros. "Celá záležitost se točí kolem toho, že Soros, skrývající se před veřejností a využívající své maďarské organizace, podporuje enormními finančními prostředky ilegální migraci," prohlásil Orbán v rozhovoru pro list Magyar Idők.

Filantrop podle premiéra financuje "lobbistické organizace maskované jako občanská sdružení" a udržuje "doslova síť s vlastními mluvčími, s vlastními médii, se stovkami lidí a vlastní univerzitou". Proti tomu se musí Maďarsko bránit a "také zahájit boj", zdůraznil v rozhovoru podle agentury DPA Orbán.

Svůj nesouhlas se změnou vysokoškolského zákona i s čím dál větším uzurpováním moci Orbánem a jeho vládou již druhý týden demonstrují v Budapešti tisíce lidí.

Nové znění zákona obsahuje požadavky jako povinnost mít univerzitní areál i v zemi svého původu. Zákon také stanoví, že zahraniční univerzity mohou v Maďarsku udělovat tituly pouze v případě, že vlády Maďarska a příslušné země - v případě CEU tedy USA - podepíšou do půl roku od nabytí platnosti zákona odpovídající dohodu.

Témata:  Viktor Orbán George Soros Maďarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy