Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak migranti mění Švédsko? Statistici vysvětlují, co se stane do roku 2026

Švédsko
Švédsko
Foto: Pixabay

Stockholm - Nové projekce ze švédských statistik naznačují, že populace země by mohla vzrůst o více než jeden milion v průběhu příštího desetiletí – a to v důsledku masové migrace a migrantů, kteří mají mnoho dětí. Tato populační projekce je založena na předpokladech o budoucí plodnosti, dlouhověkosti a migraci.

Současná populace Švédska před nedávnem přesáhla hranici 10 milionů a podle  nových prognóz zveřejněných na anglické verzi stránek Švédského statistického úřadu se počet zvýší o další milion v průběhu příštího desetiletí. Od roku 2014 se počet obyvatel zvyšuje o více než 100.000 lidí ročně, převážně v důsledku masové migrace, vysvětlují odborníci.

Jen v roce 2015 do Švédská přišlo 163,000 žadatelů o azyl. Nedávná zpráva ukázala, že migranty silně osídlené město Malmö rostlo v posledním roce pouze v důsledku imigrace.

Švédský statistický úřad věří, že trend masové migrace v blízké budoucnosti zpomalí. Nedávná prohlášení švédského premiéra Stefana Löfvena, který řekl, že předchozí politika otevřených dveří vůči migrantům skončí po teroristickém útoku ve Stockholmu, ke kterému došlo minulý pátek, může tuto analýzu statistiků podporovat.

V roce 2016 úřady registrovalx 117 000 narozených dětí. Očekává se, že počet narozených se bude zvyšovat každý rok až do roku 2023, kdy se podle odhadů narodí 133 000 dětí. Tento nárůst je způsoben především silným ročníkem lidí narozených kolem roku 1990, kteří jsou právě v reprodukčním věku. Dalším vysvětlením je vysoká míra imigrace. „Úroveň rození dětí je často vyšší u lidí, kteří se nedávno přistěhovali, zejména mezi těmi, kteří se přistěhovali, aby založili rodinu,“ píše úřad v prohlášení.

Je velmi pravděpodobné,. Že se také zvýší střední délka života. „Mezi těmi, kdo se narodili v roce 2017 bude 12 procent dívek a něco málo přes sedm procent chlapců, u kterých se očekává, že se dožijí 100 let,“ konstatuje zpráva.

Ve zprávě se uvádí, že projekci budoucího populačního růstu či poklesu je obtížné předvídat kvůli incidentům, jako je migrační krize, a dodává, že by mohlo dojít také ke zvýšení počtu Švédů emigrujících do různých zemí. V roce 2016 zemi opustilo 43.000 Švédové či švédských rezidentů.

Ve většině Evropy se porodnost obyvatel snížila pod úroveň prosté reprodukce. Nejdramatičtější vývoj v tomto směru probíhá v Německo, kde se porodnost podle  Světové banky odhaduje na 1,38 dítěte za ženu.

Mnoho migrantů přicházejících do Švédska a do dalších zemí Evropy pochází ze zemí, jako je Sýrie, která má odhadovanou porodnost 3,0, Irák, který má 4,6 a Afghánistán, kde na jednu ženu připadá na 4,8 dítěte. Do Evropy se přes Středozemní moře dostávají také lidé ze severní a západní Afriky, jejichž porodnost je ještě vyšší. V Nigérii je porodnost 5,7 dítěte na jednu ženu a v zemích jako je Niger dokonce 7,6 dítěte na jednu ženu.

Témata:  Švédsko uprchlíci porodnost

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy