Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká opozice se bouří: Výsledky referenda musí být zrušeny, jinak se obrátíme na soud

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Podle čerstvé informace agentury Anadolu podpořilo ústavní reformu v Turecku 51,18 procenta hlasujícíh, proti bylo 48,82 procenta. Množí se informace, že hlasování neproběhlo dle zákona. Opozice už vyzvala ke zrušení výsledků. Turecká agentura pro průzkum veřejného mínění Eurasia Opinion Research Center (AKAM) dnes oznámila ukončení činnosti.

Agentura tvrdí, že otevřeny byly už všechny obálky s hlasy. Volební komise má oficiální výsledek vyhlásit až za 11 nebo 12 dní. Do výsledku však nechala započítat i lístky neoznačené oficiálním razítkem.

Místopředseda Lidové republikánské strany (CHP) Bülent Tezcan řekl, že hlasování i sčítání hlasů provázely podvody a že "jediný způsob, jak skoncovat s debatou o legitimnosti hlasování a jak uklidnit lidi, je hlasování zrušit". Podle něj je nemožné zjistit přesný počet neplatných hlasů.

Opoziční předák trval na tom, že volební komise tím, že přistoupila na započítání neoznačených lístků, porušila zákon. CHP prý z mnoha oblastí dostala stížnosti, že lidé neměli možnost hlasovat v soukromí. CHP je ochotná jít až k Evropskému soudu pro lidská práva.

Předseda ústřední volební komise Sadu Güven dnes řekl, že rozhodnutí započítat i oficiálně neoznačené lístky vláda učinila i v minulosti. Pro uznání neplatnosti hlasu je podle něj třeba dokázat, že lístek byl do volební místnosti přinesen zvenčí. Prohlásil, že pro změnu se vyslovilo o 1,25 milionu lidí více než pro její zamítnutí.

Agentura AKAM předpověděla, že se většina Turků vysloví pro zamítnutí návrhu zásadních ústavních změn. Podle zatím předběžných výsledků ale byly změny přijaty většinou 51 procenta hlasů. Výsledek referenda ovšem považuje šéf AKAM za podezřelý. "Nemyslím, že je výsledek příliš přesný. Jsem si na sto procent jist, že je ovlivněný," domnívá se Kemal Özkiraz.

Podle průzkumu AKAM mělo referendum skončit 53procentním vítězstvím odpůrců změny. "Někdo mi řekl: 'Znáš skutečný výsledek. Podváděli. Z 2,5 milionu neplatných hlasů udělali souhlas.' Znám ten výsledek. Jaký smysl má dělat průzkum, když jsou schopni zmanipulovat 2,5 milionu hlasů. A nemá cenu pokračovat v průzkumech, i když jsou ty výsledky pravdivé a my jsme se mýlili," řekl Özkiraz. "Napsal jsem, že v průzkumy věřím. Vzdal jsme se kvůli nim kariéry i podniku, který jsem sám založil. Je to moje odpovědnost. Hodně štěstí Turecku," dodal.

Témata:  Turecko referendum Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy