Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Snad v KLDR nedojde na tomahawky jako v Sýrii, doufá Lavrov

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Moskva - Rusko doufá, že se Spojené státy zdrží jednostranných akcí vůči KLDR, jako byl nedávný útok střelami Tomahawk na leteckou základnu vládních sil v Sýrii. Moskva je dokonce připravena obnovit vztahy s Washingtonem.

"Odmítáme jaderné a raketové akce Pchjongjangu porušující četné rezoluce Rady bezpečnosti OSN. To ale vůbec neznamená, že lze stejným způsobem porušovat mezinárodní právo použitím síly za nerespektování Charty OSN. Proto velmi doufám, že nedojde k jednostranným akcím podobným těm, které jsme nedávno viděli v Sýrii," prohlásil dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

V televizí vysílaném vyjádření dále uvedl, že Moskva je připravená obnovit vztahy s Washingtonem a že bude hodnotit ochotu amerického prezidenta Donalda Trumpa učinit to samé.

USA vyslaly Pchjongjangu varovný signál, když ke Korejskému poloostrovu zamířila formace amerických válečných plavidel v čele s letadlovou lodí Carl Vinson. Američtí vládní činitelé v čele s Trumpem dali opakovaně najevo, že Spojené státy jsou odhodlané přimět KLDR k ukončení jaderného a raketového programu všemi prostředky, včetně vojenských v nezbytném případě.

Severní Korea podnikla v neděli u svého východního pobřeží další test rakety, ale neúspěšný. Velitelství amerických sil v Tichomoří uvedlo, že raketa explodovala několik sekund po svém odpálení.

Témata:  Sergej Lavrov Rusko USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.