Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amri v Berlíně zabíjel na pokyn vedení Islámského státu, tvrdí Der Spiegel

Anis Amri
Anis Amri
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Podle informací magazínu Der Spiegel byl berlínský terorista Anis Amri zjevně řízen z vedení Islámského státu (IS).

Vyplývá to z indicií, které už 8. ledna německé bezpečnostní úřady získaly ze Spojených arabských emirátů (SAE). Amri dostal rozkaz ke spáchání útoku od jednoho z vysoce postavených extremistů s bojovým jménem Abú Baraa Irákí. V organizaci má údajně na starosti "operace v zahraničí".

Generální spolkový prokurátor a Spolkový kriminální úřad podle zprávy časopisu informaci získanou ze SAE prověřovali a její zdroj považují za věrohodný. Jméno zmíněného člověka z IS je německým úřadům známé už z dřívějška. Narazily na něj při vyšetřování osob podezřelých z příslušnosti k IS, které předstíraly, že jsou uprchlíci.

Tunisan zaútočil 19. prosince. Nejprve poblíž centra Berlína zastřelil polského řidiče, s jehož kamionem pak najel do vánočního trhu na Breitscheidplatz. Zabil při tom 11 dalších lidí a desítky zranil. Několik dní poté ho zastřelila italská policie nedaleko Milána.

Podle údajů Spolkového kriminálního úřadu je v současné době v Německu na 600 lidí, kteří jsou evidováni jako potencionálně nebezpeční.

Témata:  Islámský stát Anis Amri teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy