Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecké referendum nesplnilo mezinárodní normy, Erdogan se přesto vrátí do čela AKP

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Výsledek tureckého referenda umožňuje, aby vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) nabídla prezidentovi Recepovi Tayyipu Erdoganovi členství. Stane se tak na konci dubna.

Jedna z ústavních změn umožní, aby si hlava státu zachovala členství v politické straně. Šéf parlamentní frakce AKP Mustafa Elitaş dnes oznámil, že strana nabídne Erdoganovi členství po 27. nebo 28. dubnu. Erdogan stranu v roce 2001 spoluzakládal.

Ústavní reformu schválila jenom těsná většina 51 procent hlasujících a mezinárodní pozorovatelé dnes označili podmínky, v nichž se referendum pořádalo, ze nevyvážené. Kritizovali i rozhodnutí volební komise započítat do výsledku hlasy z lístků bez požadovaných razítek.

Elitaş k tomu řekl, že toto rozhodnutí bylo učiněno dříve, než se otevřely urny s hlasy a začalo sčítání. "Mohlo by to být kontroverzní, kdyby se to rozhodlo až po sečtení hlasů," řekl Elitaş.

Opoziční levicová Lidová republikánská strana (CHP) kvůli sporům kolem neoznačených hlasovacích lístků navrhla referendum zrušit.

Právní zabezpečení tureckého ústavního referenda nebylo podle OBSE dostatečné na to, aby zajistilo skutečně demokratické referendum. Pozorovatelé také konstatovali, že podmínky předreferendové kampaně nebyly pro všechny stejné. Za zcela protiprávní mise považuje rozhodnutí ústřední volební komise zahrnout do započítávání hlasů i oficiálně neoznačené hlasovací lístky.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan OBSE

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy