Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turečtí právníci se bouří proti volební komisi, v referendu prý mohlo být zmanipulováno až 2,5 milionu hlasů

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara/Vídeň - Turecká opozice, která podpořila prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v kampani před referendem, považuje výsledek nedělního hlasování za závazný. Vůdce Strany národní akce (MHP) Devlet Bahçeli dokonce referendum považuje za úspěch.

Turci se těsnou většinou 51 procent hlasů vyslovili pro přijetí ústavních změn, jež zásadním způsobem rozšiřují prezidentské pravomoci. Svaz tureckých právníků ale považuje započtení hlasů z neoznačených obálek za problematické.

Největší opoziční formace Lidová republikánská strana (CHP) stejně jako prokurdská Lidová demokratická strana (HDP) výsledek považují za zmanipulovaný. Ústřední volební komise totiž povolila započítat i hlasy neoznačené úředními razítky. CHP ještě dnes požádá o zrušení referenda.

Bahçeli dnes prohlásil, že výsledek referenda je "nepopiratelný úspěch" a měl by být závazný pro všechny.

Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označili započítání neorazítkovaných hlasů za protiprávní.

Jedním ze zahraničních pozorovatelů byla Rakušanka Alev Korunová, která dnes stanici ORF řekla, že zmanipulováno mohlo být až 2,5 milionu hlasů. Mise OBSE také poukázala na to, že v kampani dostali více prostoru zastánci změny ústavy a že vláda umlčela kritiky kromě jiného zatýkáním novinářů.

Jedním z nich je Deniz Yücel, který se narodil v Německu v rodině tureckého přistěhovalce. Pracoval pro německý Die Welt, ale byl zatčen v Turecku a je podezřelý z podpory terorismu. List Die Welt dnes ponechal na své stránce prázdné místo, kde otiskoval Yücelovy příspěvky.

"Faktem je, že podle zákona lze k hlasování použít jenom označené obálky. Ústřední volební komice nicméně rozhodla - protiprávně -, že přijaty (ke sčítání) budou i neoznačené obálky. Panuje podezření, že zmanipulováno mohlo být až 2,5 milionu hlasů," řekla rozhlasu Korunová, která je členkou rakouského parlamentu za Zelené.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan referendum

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy