Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestinský vězeň organizoval protestní akci v izraelské věznici, skončil na samotce

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izrael uvalil samotku na prominentního palestinského vězně Marvána Barghútího. Je známý tím, že z cely zorganizoval protestní akci vězňů.

K jeho výzvě zahájit hladovku se v pondělí připojilo přes 1000 Palestinců. Barghútí byl zatčen za svou roli při minulých palestinských protiizraelských povstáních v roce 2002 a později byl odsouzen za vraždu na pět doživotních trestů.

Izraelský ministr vnitřní bezpečnosti Gilad Erdan dnes řekl rozhlasu, že Barghútí byl samotkou potrestán za "vyzývání ke vzpouře a vedení protestní hladovky".

Podle zdrojů agentury AP se k jeho výzvě připojilo 1500 vězněných Palestinců. Požadují lepší podmínky ve věznicích a častější návštěvy příbuzných. Jeden z požadavků se týká zrušení věznění na samotkách.

Podle Erdana se s vězni zachází v souladu s mezinárodním právem; protestní hladovku ministr označil za součást vnitřního palestinského mocenského boje. Izrael s vězni nehodlá vyjednávat.

Barghútí patří ke straně Fatah předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. V minulosti byl považován za možného Abbásova nástupce. Při organizaci protestu spolupracuje podle izraelského tisku s vedením konkurenčního Hamasu, jehož věznění členové se mají k protestu připojit.

Témata:  Izrael Palestina věznice

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy