Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán je trnem v oku EU: Existuje hned několik způsobů, jak proti němu Brusel může zakročit

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Brusel/Budapešť - Maďarský premiér byl celá léta trnem v oku Evropy a trpělivost Bruselu pomalu dochází, píše server Politico. Evropská komise už varovala Viktora Orbána, že zvažuje zahájení řízení proti jeho vládě, což by mohlo mít za následek vysoké pokuty.

Jednou z třecích ploch mezi Bruselem a Budapeští je nový vzdělávací zákon, který je podle kritiků navržen tak, aby ukončil činnost Středoevropské univerzity založené a financované amerického finančníka maďarského původu George Sorose. Dalším sporným bodem je vládní průzkum, který maďarská vláda nazvala „Zastavme Brusel!“ a který se mimo jiné týká uprchlíků. Navíc země zpřísnila azylové zákony, čímž podle některých porušuje mezinárodní právo.

„To jsou jen poslední příklady, kdy se Maďarsko vzdálilo od linie EU – na projednání čeká celkem 66 údajných porušení pravidel, z nichž se některá týkají případů údajné diskriminace ne-Maďarů,“ píše Politico.

Frans Timmermans, první viceprezident Evropské komise, je opatrný ohledně dalších kroků, ve středu uvedl, že „musíme mít velmi pevné právní důvody, než začneme řízení pro porušení práva“. Dosud přijatá opatření se týkají především technických záležitostí, ale „tentokrát je v sázce ochrana článku 2 smluv o EU - o základních hodnotách EU,“ varoval řekl Timmermans.

Okamžik pravdy by mohl přijít 29. dubna na setkání středopravé Evropské lidové strany (EPP), jejímž členem Orbán je - stejně jako předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a německá kancléřka Angela Merkelová. Juncker řekl kolegům komisařům, že „je čas mluvit o pravdě.“

Podle serveru Politico existuje pět věcí, které může EU udělat, aby Orbánovi poslal jasnou zprávu

1. Vyhodit Fidezs z EPP

Orbánův nejsilnější odkaz v Bruselu je členství jeho strany Fidesz v Evropské lidové straně, píše server. Podle stanov klubu musí být pozastavení nebo vyloučení strany schváleno Evropským parlamentem na žádost předsedy strany - Francouze Josepha Daula - nebo sedmi poslanců z pěti různých zemí. Není však v zájmu EPP odkopnout Maďary. EPP má v parlamentu 216 křesel - což z ní dělá největší skupinu, před socialisty a demokraty - a ztráta 12 europoslanců Fideszu by zmenšila její náskok. Maďarští poslanci jsou navíc považováni za loajální a tvrdě pracující.

2. Omezit práva

Jedním z cílů EU je přijmout případná opatření kvůli odmítnutí Maďarska přesunout uprchlíky. To by také znamenalo, že bude třeba také druhé středoevropské problémové dítě, Polsko, které vyznává stejnou tvrdou linii. Země na frontové linii migrační krize, jako je Itálie, mluví o řízení o nesplnění povinnosti, které má být zahájeno a které by mohlo Komisi pomoci při jejím soudním sporu proti Maďarsku a Slovensku, které bojují proti nařízení, podle kterého musí přijmout uprchlíky. Ale zároveň by pak mohlo být těžší dosáhnout dohody o reformě azylového práva EU.

3. Otevřít řízení

To  byla cesta, kterou EU šla v případě Polska, a v nejhorším případě by mohla vést k pozastavení hlasovacích práv dané země. Komise se však zřejmě zdráhá jít touto cestou, a to především proto, že Budapešť je připravena mluvit s Bruselem, zatímco Varšava není. Stejně jako v případě Polska by bylo zajištění jednomyslného rozhodnutí mezi zeměmi EU o pozastavení hlasovacích práv velmi obtížné.

4. Odříznou zemi od peněz

V rozpočtovém období 2014-2020 Maďarsko přijalo asi 29,6 miliard eur z fondů EU na financování dálnic, železnic, energetických projektů a jiných programů v zemi, jejíž HDP se pohybuje kolem 126 miliard eur ročně. Země jako Itálie nebo Švédsko už mluvily o tom, že by Budapešť mohla kvůli odmítání migrantů část těchto peněz vrátit. Nicméně změna rozpočtových pravidel EU do roku 2020 je nemožná.

5. Vyslání nezávislých odborníků

Evropský parlament již schválil nový mechanismus pro monitorování zásad právního státu, který by mohl zřídit panel nezávislých odborníků, aby vypracoval doporučení pro jednotlivé země v průběhu roční kontroly každého člena EU. Podporovatelé schématu říkají, že by měl usnadnit práci Komisi, protože by byl méně politický. Ale je tu problém. „Timmermans ví, že nemůže navrhovat [nový proces monitorování] protože ví, že prohraje. Musí se ujistit, že má v radě dostatečnou podporu před tím, než může položit návrh na stůl,“ vysvětluje Izrael Butler, ředitel advokátní skupiny  Civil Liberties Union for Europe.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy