Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skupina migrantů zemřela žízní a hladem, jejich těla objevili rybáři

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Tripolis - Libyjští rybáři našli těla 28 migrantů poblíž libyjského pobřežního města Sabráta. Zřejmě zemřeli žízní a hladem poté, co jejich lodi přestal fungovat motor.

Pašeráci lidí migranty do Evropy většinou posílají na nafukovacích člunech, ze kterých bývají zachráněni, když se dostanou do mezinárodních vod. Některé z nich ale zastaví libyjská pobřežní hlídka a vrátí je zpět do Libye.

Osmadvacet migrantů, mezi kterými byly čtyři ženy, rybáři našli na lodi po západu slunce. Loď i s těly pak přepravili k pobřeží. Oběti byly podle libyjského ministerstva vnitra pohřbeny na hřbitově, kde jsou uloženi i další migranti. Odkud běženci pocházeli, ministerstvo vnitra neuvedlo, většina migrantů cestujících přes Libyi však pochází ze subsaharské Afriky.

S odvoláním na libyjské ministerstvo vnitra o tom dnes informoval zpravodajský web eNCA. Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu, země se od té doby stala hlavním místem, odkud se migranti z Afriky snaží dostat do Evropy.

V posledních třech letech se každý rok z Libye do Itálie přeplavilo více než 150.000 migrantů. Podle odhadů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se takto letos do Itálie doplavilo už 26.900 běženců, což je o 7000 více než za stejnou dobu loni. Přes 600 migrantů podle oficiálních údajů při cestě utonulo.

Témata:  uprchlíci Libye

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy