reklama

Turci v neděli těsnou většinou 51 procent hlasů rozhodli o výrazném rozšíření prezidentských pravomocí. Opozice však stejně jako pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označila referendum za protiprávní kvůli započítání hlasů v neoznačených obálkách.

Vedení HDP se dnes přidalo k nejsilnější opoziční formaci, Lidové republikánské straně (CHP) a požádalo o zrušení výsledků.

"Nemůžete postavit změnu politického systému na tak kontroverzním a neférovém referendu," řekl podle agentury Reuters místopředseda strany Mithat Sancar. Započtení až tří milionů neoznačených obálek mohlo podle HDP výrazně ovlivnit výsledek hlasování.

Strana v žádosti dále mimo jiné uvedla, že opozice byla v kampani omezena zadržováním členů jejího vedení, úřady neumožnily jejím lidem monitorovat dění ve volebních místnostech a prezident Recep Tayyip Erdogan využíval na kampaň státní peníze.

Předseda volební komise dnes turecké televizi NTV řekl, že komise se začíná žádostmi a stížnostmi na průběh hlasování zabývat. Za porušení zákona již dříve označil průběh voleb i svaz tureckých právníků.